Verkkouutiset

Terapiatakuu on jätetty pois hallituksen esityksestä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

”Hoitojonojen valossa hallituksen politiikka on kylmäävää”

Kokoomusnuoret ihmettelee hallituksen arvovalintoja mielenterveyspalveluiden suhteen.

Kansalaisaloite terapiatakuusta eteni kansalaisaloitteena eduskuntaan marraskuussa 2019, mutta sitä ei ole edistetty. Hallituspuolueet äänestivät terapiatakuuta vastaan jälleen 27. toukokuuta ja se on myös kaikessa hiljaisuudessa jätetty pois hallituksen esityksestä hoitotakuuksi.

Terapiatakuulla on ollut ajatus paikata vajavaisia mielenterveyspalveluita ja taata kaikille nopea pääsy hoidolliseen psykoterapiaan tai muihin vastaaviin psykososiaalisiin hoitoihin heti ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Lisäksi Kelan kuntoutuspsykoterapian rinnalle tulisi lyhytpsykoterapia, johon pääsisi ilman byrokratiaa.

– Hallituspuolueista jokainen on korostanut terapiatakuun tärkeyttä ja kannattanut sen toteuttamista. Lähes järjetöntä, että samalla kun mielenterveysongelmat ovat syventyneet hallitus päättää tehdä arvovalinnan, joka asettaa viimeisen naulan terapiatakuun arkkuun, toteaa Kokoomuksen Nuorten Liiton varapuheenjohtaja Maria Miala.

Terapiatakuun tullessa eduskuntaan sitä tukivat useat ministerit, kuten Krista Kiuru (sd.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Li Andersson (vas.).

– Kun on kyse ihmisten mielenterveydestä luulisi hallituksen suhtautuvan asiaan sen vaatimalla vakavuudella puheiden lisäksi myös tekojen osalta. Hallitukselle on tarjottu opposition puolelta tukea terapiatakuun tarkoituksenmukaiseen toteuttamiseen ja silti hallitus on valinnut tien, jossa psykoterapia ja psykososiaaliset hoidot rajataan pois, sanoo Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Ida Leino.

Kokoomusnuoret vaatii hallitukselta julistusten sijaan tekoja.

– Nykyisten tuskallisten hoitojonojen valossa on kylmäävää miten hallitus pystyy harjoittamaan politiikkaa, jossa tämän ongelman hoitamiseen ei tehdä tarvittavia päätöksiä. Mielenterveysongelma ei ratkea tahtotilan ja kunnianhimon julistuksilla vaan päätöksillä, jolla turvataan resurssit ongelman hoitamiseen, sanoo Miala.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS