Verkkouutiset

Nainen kävelee lahjatavaraliikkeen ohi Moskovan keskustassa. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Historioitsija ulkopolitiikan linjasta: Venäjä on nähty sellaisena kuin se on haluttu olevan

Riku Keski-Rauska sanoo Ulkopolitiikka-lehdessä Suomen luottaneen kylmän sodan jälkeen vakauspolitiikkaan.

Suomen ulkopolitiikan linjaa ohjasivat pitkään pikemminkin toiveet kuin kylmä realismi, kirjoittaa filosofian tohtori ja historioitsija Riku Keski-Rauska Ulkopolitiikka-lehden esseessään.

– Venäjä on nähty enemmän sellaisena kuin se on haluttu olevan eikä sellaisena kuin se oikeasti on. En usko, että horroksessamme olisi ollut kyse vain Venäjään liittyvän tiedon ja arviointikyvyn puutteista, Keski-Rauska kirjoittaa.

Historioitsijan mukaan kyvyttömyys nähdä Venäjä sellaisena kuin se oikeasti on yhdistyi harhaluuloon vakauspolitiikan kaikkivoipaisuudesta.

– Kylmän sodan perintönä uhkakuvissa on katsottu, että Suomi joutuu Venäjän sotilaallisen voimankäytön kohteeksi vain osana laajempaa kansainvälistä konfliktia.

Ylläpitämällä aktiivisesti vakautta alueellaan Suomi on pyrkinyt ennaltaehkäisemään tällaisten konfliktien syntyä.

– Se, että [Suomen] ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja pysyi vakaana ja ennakoitavana, ei tietenkään vakauttanut Venäjää, Keski-Rauska huomauttaa.

Historioitsijan mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen ensimmäinen vedenjakajavaihe ajoittuu viime joulukuun ja helmikuun väliseen aikaan, jolloin Venäjä esitti vaatimuksia turvatakuista.

Varsinainen paradigman muutos ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtui kuitenkin vasta Ukrainan sodan ensimmäisenä aamuna.

– Pysyvyys ei ollut enää vaihtoehto. Oli aika tehdä ne johtopäätökset, joita ulkopoliittinen johto ei ollut ilman ratkaisevaa ulkoista sysäystä uskaltanut tehdä.

Historioitsijan mukaan suomalaisessa ulkopolitiikassa on koittanut ”poliittisen katarsiksen aika.”

– Ukrainan sodan käännekohdassa on jotain samaa kuin kylmän sodan päättymisen poliittisessa metamorfoosissa, die Wendessä. Yllättävä poliittinen murros johtaa väistämättä poliittiseen katarsikseen – siis kouristuksenomaiseen puhdistautumiseen menneistä totuuksista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS