Verkkouutiset

Laskettelijoita Levin hiihtokeskuksen eturinteessä Levin laskettelukauden avauksessa Kittilässä 7. lokakuuta 2022. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Hiihtokeskusalan työriidassa ei sopua – liiton julistama lakko alkaa torstaina

Valtakunnansovittelijan mukaan osapuolten tavoitteet olivat liian kaukana toisistaan.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja työnantajia edustavan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan välinen sovittelu hiihtokeskusalan työehdoista ja palkoista päättyi tuloksettomana tänään maanantaina 28. marraskuuta.

Osapuolten tavoitteet olivat liian kaukana toisistaan, joten valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ei katsonut voivansa antaa sovintoesitystä.

– Esillä ollut palkankorotusten malli ei täyttänyt niitä vaatimuksia, joita hiihtokeskustyöntekijöillä tänä päivänä on, kertoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Työnantajia edustava MaRa katsoo, että PAM on ollut koko sovittelun ajan passiivinen ja haluton etsimään ratkaisua, joka turvaisi yritysten toiminnan heikkenevässä taloustilanteessa ja kohtuullisen palkkaratkaisun työntekijöille.

–  Ymmärrämme hyvin, että kustannusten voimakas nousu kurittaa työntekijöitä, mutta kustannusten nousu heikentää samalla tavalla myös hiihtokeskusyritysten taloutta. Etenkin kotimaisten asiakkaiden kotimaan matkojen ostoaikeet ovat kääntyneet selvään laskuun. Kunnat ovat sopineet palkankorotuksista, joihin yksityisellä sektorilla ei ole mahdollisuuksia. Kunnat voivat ammentaa rahaa veronmaksajien lompakoista, mutta yksityiset yritykset eivät voi. Kunnat ovat sotkeneet pahasti myös yksityissektorin työehtosopimusneuvottelut, MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo sanoo tiedotteessa.

Neuvottelujen päättyminen tuloksettomana tarkoittaa sitä, että PAMin julistamat lakot alkavat kuudessa hiihtokeskuksessa torstaina 1. joulukuuta. Lakko päättyy lauantaina 3. joulukuuta kello 24.

Lakko koskee kuutta hiihtokeskusta: Rukakeskus Oy:n hiihtokeskus Kuusamossa, Huippupaikat Oy:n hiihtokeskukset Kuopiossa (Tahko) ja Sotkamossa (Vuokatti), Oy Levi Ski Resort Ltd hiihtokeskus Kittilässä, Pyhätunturi Oy:n hiihtokeskus Kemijärvellä ja Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:n hiihtokeskus Kolarissa.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS