Verkkouutiset

Uimareita Käyrälammella Kouvolassa. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Helteet palaavat, 30 asteen lukemat paikoin lähellä

Sää on ajankohtaan nähden lämmintä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 8. elokuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan elokuun viikot ovat Suomessa keskilämpötiloiltaan tavanomaista lämpimämpiä tai paikoin ollaan ajankohdalle keskimääräisissä viikkojen keskilämpötiloissa.

Tämän hetken päivittäissääennusteiden mukaan tulossa on hellejakso ainakin osaan maata. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Suomi kuuluu tämän viikon ajan laajaan korkeapaineen alueeseen.

– Maan etelä- ja keskiosassa on pilvisempää keskiviikkoa lukuun ottamatta varsin aurinkoista ja pääosin poutaista, vaikka joinakin päivinä paikalliset sateet tai sadekuurot ovatkin mahdollisia. Päivälämpötilat nousevat viikon loppupuolta kohden maan eteläosassa alkuviikon 20–24 asteesta 25–27 asteen tuntumaan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne ennusteessaan.

Maan keskiosassa lämpötilat nousevat alkuviikon 17–20 asteen lukemista loppuviikon 20–25 asteeseen.

– Lapissa pysytellään pääosin 15 ja 20 asteen välillä, lähinnä Pohjois-Lapissa on ajoittain viileämpää. Pohjois-Suomessa sää on osin pilvistä ja vähintään paikallisia sateita liikkuu maan pohjoisosan yli päivittäin.

Ensi viikolla helteitä

Näyttää siltä, että korkeapaine heikkenee 15. elokuuta alkavalla viikolla Suomessa.

– Painotus siirtyy pikemmin matala- kuin korkeapaineiden puolelle. Viikko on meillä kuitenkin kuukausiennusteen perusteella keskilämpötilaltaan selvästi, jopa 1,5–3 astetta, ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat nousevat ensi viikolla laajalti helteisiksi maan etelä- ja keskiosassa, etelässä paikoin jopa lähelle 30 asteen lukemia, Joanna Rinne kertoo.

Lapissa päivä- ja aluekohtainen vaihtelu lämpötiloissa näyttää olevan suurempaa, mutta ainakin Etelä-Lapissa helleraja saattaa joinakin päivinä rikkoutua.

Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat 15. elokuuta alkavalla viikolla pohjoisessa Suomessa keskimääräistä suurempia, maan eteläpuoliskolla lähellä ajankohdan keskiarvoja.

– Ensi viikon aikana sää on alkuviikolla melko aurinkoista, mutta paikallisia sadekuuroja ukkosineen voi esiintyä. Viikon puolivälin jälkeen sää muuttuu ennusteiden mukaan sateisemmaksi, samalla ukkostenkin riski kasvaa. Yli viikon päähän ulottuva ennuste sisältää kuitenkin jo paljon epävarmuutta, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–18 astetta.

Uuden kuukausiennusteen perusteella 22. elokuuta alkava viikko on Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpi,  ja 29. elokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä lukemia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS