Verkkouutiset

Aiesopimuksen mukaan Helen ja Steady Energy käynnistävät suunnittelun, jonka tavoitteena on saavuttaa ydinlämpötuotantoa koskeva ennakkoinvestointisopimus seuraavan puolen vuoden aikana. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Helen solmi aiesopimuksen pienydinvoimalasta

Helen ja Steady Energy tähtäävät ydinlämpötuotannon käynnistämiseen Suomessa.

Aiesopimuksen mukaan Helen ja Steady Energy käynnistävät suunnittelun, jonka tavoitteena on saavuttaa ydinlämpötuotantoa koskeva ennakkoinvestointisopimus seuraavan puolen vuoden aikana.

Vuosille 2024–2027 sijoittuva sopimus kattaisi muun muassa ydinenergialain uudistamisen edistämisen, sijoituspaikka- ja teknologialuvan hakemisen sekä laitoksen kauppahinnan kiinnittämisen.

Lisäksi se mahdollistaisi Helenille jopa kymmenen teholtaan 50 megawatin reaktoriyksikön hankkimisen Steady Energyltä.

Steady Energy perustettiin kesällä 2023 kaupallistamaan Suomessa kehitettyä ydinlämpölaitoksen konseptia. Yhtiön teknologia perustuu VTT:n tutkimukseen ja Suomessa 60 vuoden aikana kertyneisiin parhaisiin käytäntöihin ydinenergiateollisuudessa.

– Nyt allekirjoitettu aiesopimus on Helenin ensimmäinen konkreettinen askel kohti pienydinvoimaa. Haluamme olla käynnistämässä ydinlämpötuotantoa Suomessa ja rakentaa sen vaatimat edellytykset yhteistyössä Steady Energyn sekä muiden energia-alan toimijoiden, päättäjien ja viranomaisen kanssa, kertoo Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka tiedotteessa.

– Tavoitteenamme on käynnistää uusi puhtaan energian vientiteollisuustuote ja edetä globaaleille lämpömarkkinoille, joilla päästöjen vähennyspotentiaali on vielä huomattavasti merkittävämpi, gigatonniluokkaa. Olemme ylpeitä, että Helen on mukana tekemässä merkittävää työtä suomalaisten hyväksi ja ilmastokatastrofin estämiseksi, sanoo Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman.

Helen ja Steady Energy näkevät pienissä ydinlämpölaitoksissa mahdollisuuden sekä lämmöntuotannon uudistamiseen että turvaamiseen. Ydinlämpö mahdollistaa hiilidioksidivapaan kaukolämmön, tasapainottaa lämpöenergian hinnanvaihteluita ja takaa Suomen huoltovarmuutta.

– Pienydinvoimalla tuotettava kaukolämpö on erityisen kiinnostava ratkaisu Helenille, jonka 1 400 kilometrin pituinen kaukolämpöverkko on yksi Pohjoismaiden pisimmistä. Sen muuttaminen täysin hiilidioksidivapaaksi on merkittävä ilmastoteko koko Suomen mittakaavassa, Sirkka sanoo.

Pienydinvoimaan liittyvä lainsäädäntötyö on vielä kesken ja vaatii eri viranomaisten yhteistyötä valmistuakseen. Suomen hallitus on sitoutunut edistämään lämpöä tuottavien pienreaktoreiden käyttöönottoa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)