Verkkouutiset

Heikki Vestman: Pitäisi pystyä valikoimaan maahanmuuttajia

Kokoomusedustajan mukaan Kanadan malli mittaa hyötyä taloudelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman viittaa Twitterissä viime päivinä käytyyn keskusteluun työperäisen maahanmuuton vaikutuksista julkiseen talouteen. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan sisäministeriö selvittää parhaillaan keinoja, joiden avulla työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voisivat saada nykyistä joustavammin oleskeluluvan työn perusteella.

Mahdollista lain muutosta on arvosteltu ongelmallisena, koska sen avulla ei pystyttäisi arvioimaan Suomeen pyrkivien kokonaisvaikutusta julkiselle taloudelle. Mallin on muun muassa esitetty aiheuttavan ongelmia tilanteissa, joissa työperäistä oleskelulupaa hakevat työllistyisivät vain osittain tai huonolla palkalla matalan koulutustason vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Heikki Vestamanin mukaan pitäisi pyrkiä malliin, jossa maa pystyisi arvioimaan maahan tulijoiden työllistymisen edellytyksiä.

Hän nostaa esille Kanadan maahanmuuttomallin, jossa on käytössä erillinen pisteytysjärjestelmä tällaisten tekijöiden arviointiin. Järjestelmässä otetaan huomioon muun muassa koulutus, kielitaito, työ- tai opiskelukokemus Kanadassa ja mahdollinen työtarjous.

– Kanada pisteyttää maahanmuuttajat mm kielitaidon, koulutuksen, iän ja sopeutumiskyvyn mukaan. Kanada haluaa erityisesti nuoria koulutettuja maahanmuuttajia, joista on oletettua ”hyötyä” kansantaloudelle, Heikki Vestman sanoo.

Heikki Vestman katsoo, että hyödyn optimointi ei ole sama kuin ”väärä ihmiskäsitys”.

– Kaikilla on sama ihmisarvo. Se ei tarkoita, ettei maa saisi ja sen pitäisi valikoida maahanmuuttajia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)