Verkkouutiset

Ihmisiä suremassa tapettua venäläistä oppositiopoliitikkoa New Yorkissa. AFP / LEHTIKUVA / CHARLY TRIBALLEAU

Heidän kaikkien epäillään joutuneen Kremlin murhaamiksi

Tutkijan mukaan Venäjän diktaattori haluaa eliminoida kaikki vastustajansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi ei ole ensimmäinen Kremlin arvostelija, joka kuolee epäselvissä olosuhteissa. Ruotsalainen Venäjä-tutkija Martin Kragh sanoo Dagens Nyheterille, että vastaavia tapauksia on ollut koko diktaattori Vladimir Putinin valtakauden aikana.

– Hän haluaa pysyä uhkien ulkopuolella olevana diktaattorina ja kokee tarpeelliseksi siivota kaikki mahdolliset uhat, Kragh toteaa.

Elokuussa palkka-armeija Wagnerin perustaja ja kapina johtanut Jevgeni Prigožin kuoli hämärässä lento-onnettomuudessa. Kraghin mukaan lento-onnettomuuden järjestäminen oli poikkeuksellinen keino päästä eroon Kremlin arvostelijasta.

– Yleisin on, että näitä ihmisiä ammutaan, puukotetaan, hakataan tai heitetään ulos ikkunasta, ruotsalaistutkija kertoo.

Poliittinen sorto on hänen mukaansa lisääntynyt Ukrainan sodan myötä. Viime vuonna esimerkiksi uutisoitiin noin 20 tapauksesta, joissa venäläiset poliitikot ja oligarkit olivat pudonneet ikkunoista.

Ammutuista toisinajattelijoista ja Kremlin arvostelijoista tunnetuimpia ovat oppositiopoliitikko Boris Nemtsov ja toimittaja Anna Politkovskaja.

Jutun lopussa on poiminta henkilöistä, joiden epäillään joutuneen Kremlin murhaamiksi.

Syylliset jäävät useimmiten hämärän peittoon ja sumuverhon taakse, joka palvelee Kremliä.

– Kun tapauksia on näin paljon, pitkän ajan kuluessa käy selväksi, että tämä voi jatkua ja tapahtua vain sellaisessa poliittisessa järjestelmässä, joka sen sallii. Venäjällä vallitsee poliittinen ilmapiiri, joka on erittäin vaarallinen toimittajille, poliitikoille ja poliittisesti suuntautuneille kulttuurin tekijöille, Kragh sanoo.

Ruotsalaistutkijan mukaan myrkytystapaukset ovat kuitenkin selvästi yhteydessä Venäjän hallintoon ja turvallisuuspalveluihin.

– Kehittyneemmät salamurhayritykset Novitshok-hermomyrkyllä ja poloniumilla voidaan varsin turvallisesti liittää Venäjän turvallisuuspalveluun, koska he ovat ainoita, joilla on pääsy sellaiseen materiaaliin, Kragh sanoo.

Heidän esimerkiksi epäillään joutuneen Venäjän hallinnon murhaamiksi
 • Aleksei Navalnyi, 2024: Oppositiopoliitikko ja aktivisti, joka tuli tunnetuksi korruption vastaisesta taistelustaan. Kuoli mielipidevankina epäselvissä olosuhteissa.
 • Jevgeni Prigožin, 2023: Johti palkka-armeija Wagnerin kapinaa viime vuoden juhannuksena. Kuoli yksityislentokoneen syöksyttyä maahan.
 • Ravil Maganov, 2022: Öljyjätti Lukoilin hallituksen puheenjohtaja, joka arvosteli Ukrainan sotaa. Putosi ikkunasta Moskovassa.
 • Pavel Antov, 2022: Ukrainan sotaa arvostellut oligarkki, joka putosi ikkunasta Intiassa.
 • Dan Rapoport, 2022: Venäläisjuurinen liikemies, joka arvosteli Ukrainan sotaa. Putosi ikkunasta Yhdysvaltain Washingtonissa.
 • Zelimkhan Khangoshvili, 2019: Georgian kansalainen, joka taisteli Venäjää vastaan ​​Tšetšenian sodassa. Ammuttiin kuoliaaksi Berliinissä.
 • Boris Nemtsov, 2015: Oppositiopoliitikko, joka arvosteli voimakkaasti Putinin hallintoa. Ammuttiin kuoliaaksi Moskovassa.
 • Sergei Magnitski, 2009: Lakimies, joka paljasti laajan korruption Venäjän valtionyhtiöissä. Kuoli vankilassa epäselvissä olosuhteissa.
 • Natalja Estemirova, 2009: Tšetšenian johtajaa arvostellut toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti. Ammuttiin kuoliaaksi Tšetšeniassa.
 • Aleksandr Litvinenko, 2006: Britanniaan loikannut Venäjän turvallisuuspalvelun entinen työntekijä. Myrkytettiin poloniumilla.
 • Anna Politkovskaja, 2006: Putinin hallintoa arvostellut toimittaja. Ammuttiin kuoliaaksi Moskovassa.
 • Paul Klebnikov, 2004: Päätoimittaja, joka oli kirjoittanut korruptiosta ja varakkaista venäläisistä. Ammuttiin kuoliaaksi Moskovassa.
 • Juri Shchekotchichin, 2003: Toimittaja, joka tutki korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta Venäjällä. Kuoli myrkytykseen.
 • Sergei Jušenkov, 2003: Oppositiopoliitikko, joka arvosteli Tšetšenian sotaa. Ammuttiin kuoliaaksi Moskovassa.
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)