Verkkouutiset

Venäläinen sotilas vahdissa lähellä Azovstalin tehdasaluetta Mariupolissa maanantaina. LEHTIKUVA/AFP Yuri Kadobnov

”He tiesivät, mitä pommittaa. Petturit antoivat koordinaatit”

Yli 100 000 ihmistä on loukussa miehitetyssä Mariupolissa.

Mariupolin pormestari Vadym Boitšenkon mukaan kaupungin kriittisen infrastruktuurin tuhoaminen hyökkäyksen alussa oli hyvin koordinoitua.

Hänen mukaansa petturit välittivät kohteiden koordinaatit Venäjän joukoille.

– He tiesivät, missä pommittaa. Siellä oli monia pettureita, jotka antoivat koordinaatit. Kaikki mitä meillä oli, kaikki mitä pidetään kaupungin kriittisenä infrastruktuurina, tuhoutui (sodan) ensimmäisen seitsemän päivän aikana, Boitšenko toteaa.

– Kaupungissa on 15 voimalaitosta. Jopa minä en tiennyt, missä ne kaikki ovat. Ja he (venäläiset) tiesivät ja tuhosivat viikossa kaikki 15. Kaupunki jäi ilman sähköä, hän kertoo BBC:lle.

– Myös vesipisteet, viestintälinjat ja varastot, joissa säilytetään ruokaa ja lääkkeitä, olivat kohteena, Boitšenko jatkaa.

Hän syyttää ”pettureiksi” kaupunginvaltuuston Venäjä-myönteisiä edustajia.

– He hallitsevat nyt kaupunkia Venäjän miehityksessä.

Suuren koleraepidemian riski

– Yli 100 000 ihmistä on loukussa miehitetyssä Mariupolissa. Heillä ei ole puhdasta vettä, ei ruokaa, ei sähköä, ei lääkkeitä. Sairaalat ovat vaurioituneet, lääkäreitä on tapettu, Boitšenko sanoo.

Monien uhrien ruumiit makaavat edelleen pommitetuissa rakennuksissa.

– Mariupolissa on paljon kuolleita. Venäläiset eivät ole raivanneet ruumiita. Monet ruumiit ovat edelleen raunioiden alla… Lääkäreiden mukaan tämä kesä Mariupolissa tulee olemaan kamala. Ja se voi tappaa tuhansia.

Britannian puolustusministeriön mukaan Mariupolissa on suuren koleraepidemian riski.

Pormestari kuvailee kaupungin tilannetta katastrofaaliseksi ja kehottaa kansainvälisiä järjestöjä auttamaan vihreiden käytävien järjestämisessä evakuointia varten.

– Ihmiset jonottavat useita päiviä vettä ja tappelevat ruoasta. Venäläiset pakottivat ihmiset puhdistamaan raunioita vastineeksi vedestä. Kaupunki on suljettu. Ketään ei päästetä sisään tai ulos. Ei ole sairaaloita, ei lääkäreitä. Venäläiset varastivat laitteita sairaaloista, jotka eivät vaurioituneet taisteluissa, ja vievät ne Donetskiin, Boitšenko kuvailee.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS