Verkkouutiset

Havainnekuva suojasta päiväsaikaan. WSP

Havis Amandan juhlintasuoja valmistui – ei välttämättä käytetä joka vuosi

Pronssipatsas suihkulähteineen ei kestä kiipeilyä kansanjuhlissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Kauppatorin Havis Amanda -patsaan suojaamistapa on valittu. Kansanjuhlien aikainen suoja koostuu vahvasta, säänkestävästä levystä ja teräsrungosta. Suoja on mahdollista kuljettaa paikalle osissa ja koota nopeasti, tarvittaessa työvuoron aikana.

Suojaa on tarkoitus käyttää vain lyhytaikaisesti ja tarpeen vaatiessa, korkeintaan muutamina päivinä vuodessa. Vappuisin suojaa ei ole suunniteltu käytettävän.

Seitsemänkulmaisen suojan pintaan painetaan kuva veistoksesta.

– Suojaa on tarkoitus käyttää esimerkiksi silloin, jos Suomi etenee jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen finaaliin. Kenties yhtenä tai kahtena päivänä vuodessa, tai joinain vuosina ei välttämättä ollenkaan. Tietysti toivomme Suomelle mahdollisimman paljon menestystä niin urheilun kuin kulttuurin saralla, muotoilee tiedotteessa kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen Helsingin kaupungilta.

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on taitelija Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.

Taideteos on kokenut vuosien varrella kovia muun muassa erilaisten kansanjuhlien aikana, jolloin juhlijat ovat kiipeilleet veistoksen päälle. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa.

Havis Amandan korjauksen suunnitteluryhmä harkitsi erilaisia vaihtoehtoja väliaikaiselle suojalle, kuten aiemmin julkisuudessa esillä ollutta teräsaitaa ja erilaisia kupuratkaisuja.

Vaihtoehtoja punnitessa tärkeitä seikkoja olivat rakenteen kustannukset, väliaikaisuus, kuljetettavuus ja nopean pystyttämisen mahdollisuus. Kauppatorin ympäristössä raitiotien ajolangat asettavat rajoituksia kuljetuksen korkeudelle, eikä esimerkiksi kupolirakenne tule siksi kyseeseen.

Aukion ja taideteoksen peruskorjaus valmistuu elokuussa 2024. Tulevana vappuna Mantaa ei siis päästä paikan päällä lakittamaan. Aaton lakitustapahtumaa juhlitaan ensi keväänä Kansalaistorilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)