Verkkouutiset

Koronarajoitukset ovat lisänneet yksinäisyydestä johtuvia mielenterveys- ja alkoholiongelmia. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

Hätähuuto kaupungilta: Joka toinen ikääntynyt käyttää liikaa alkoholia

Ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdeongelmien taustalla on usein yksinäisyyttä.

Helsingin kaupungin mukaan melkein joka toinen ikääntynyt (60-79v.) pääkaupunkiseudulla käyttää liikaa alkoholia. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala yrittää puuttua tilanteeseen muun muassa uusilla ikääntyneiden mielenterveyspalveluilla sekä parantamalla olemassa olevien palvelujen saatavuutta.

Ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdeongelmien taustalla on usein yksinäisyyttä, jota on lisännyt esimerkiksi koronaan liittyvät rajoitukset. Helsinkiläisten ikääntyneiden kohtaamispaikkoja, kuten Helsingin kaupungin palvelukeskuksia, on jouduttu sulkemaan pitkiksikin ajoiksi pandemian takia.

– Eläkeläisten elämäntilanteet, tarpeet ja voimavarat ovat erilaisia kuin työikäisillä, siksi tarvitaan ikääntyneiden omia päihde- ja mielenterveyspalveluja, kertoo Maritta Haavisto, joka johtaa ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisen Tulevaisuuden sote-keskus 2021-23 –hanketta.

Helsingin kaupungin Kun kaikki ei ole kohdillaan –nimellä kulkeva kampanja kehottaa helsinkiläisiä ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä, mikäli he huolestuvat tietämänsä ikääntyneen tilanteesta tai ovat itse ikääntyneitä haastavassa tilanteessa. Kummassakin tapauksessa helsinkiläisiä palvelee kaupungin Seniori-info. Huolesta voi ilmoittaa myös Maisa.fi-sivuston kautta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS