Verkkouutiset

Viisi hyökkääjän panssarivaunua tuhoutui Ukrainan Stehna-iskussa. kuvakaappaus videolta. YouTube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Halpa mutta tehokas: Ukrainan omat ohjukset tuhoavat panssareita

Stuhna-P:n kantama on Javelinia pidempi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan itsensä vuodesta 2011 lähtien valmistamat Stuhna-P -panssarintorjuntaohjukset ovat sodan aikana osoittautuneet tehokkaiksi aseiksi Venäjän joukkoja vastaan. Joissain tilanteissa ne ovat osoittautuneet hyödyllisemmäksi kuin länsimaiset verrokkinsa.

Itäeurooppalaisen Radio Free Europe (RFE) -uutiskanavan mukaan Stuhnat ovat painavampia kuin amerikkalaiset Javelin-ohjukset, joita maa on vastaanottanut runsaasti lahjoituksina. Ne kuitenkin maksavat vain kolmanneksen Javelinien hinnasta ja niiden kantama on pidempi.

Kantama on RFE:n haastatteleman ukrainalaissotilaan mukaan osoittautunut hyödylliseksi puolustustaistelussa.

– Kävelimme yöllä Javelinin kanssa. Näimme kohteen infrapunakameralla, mutta se oli neljän kilometrin päässä. Menimme takaisin hakemaan Stuhnan, ja kun näimme sen uudelleen, tuhosimme sen, sotilas kertoo kahden panssarivaunun tuhoutumisesta.

Ohjuksien hinta mahdollistaa kustannustehokkaan puolustamisen tilanteissa, joissa tuhottavia kohteita on paljon.

– Yhdellä kertaa heillä oli 11 ajoneuvoa, joita tykistömme ei voinut tuhota. Menimme sinne viiden Stuhnan kanssa. Siellä oli 10 panssarivaunua ja miehistönkuljetusajoneuvo, eikä yksikään selvinnyt, hän kertoo.

Javeliniin verrattuna se on kuitenkin vaikeampi käyttää. Painava laukaisin tarvitsee painavia raketteja.

– Javelinilla tarvitsee vain tähdätä. Mutta toisaalta Stuhnalla voi ampua jopa kuusi rakettia. Kamjankassa toisen yksikön komentaja osui kolmeen panssarivaunuun ja seuraavana päivänä minä tuhosin viisi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)