Verkkouutiset

Perjantain vastainen yö jäänee meteorologin mukaan tämän viikon kylmimmäksi. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Hallaa ollut jo Etelä-Suomessa asti

Perjantaiaamuna mitattiin syyskauden kylmin lämpötila tähän mennessä.

Perjantain vastaisena yönä pakkaslukemia oli laajalti pohjoisessa ja paikoin maan keski-, itä- ja länsiosassa. Hallaa eli pakkasta maanpinnalla oli paikallisesti maan eteläosassa asti.

Perjantaiaamuna mitattiin syyskauden kylmin lämpötila tähän mennessä, kun Lapissa Savukosken Tulppion havaintoasemalla oli −5,9 astetta. Sodankylän Vuotson havaintoasemalla oli −5,7 astetta, Kittilän Pokan havaintoasemalla −5,6 astetta ja Sallan Naruskan havaintoasemalla −5,1 astetta.

Lapin lisäksi pakkasta oli paikoin etelämpänäkin, virallisilla säähavaintoasemilla eteläisimmillään Satakunnassa asti. Satakunnassa Karvian Alkkian havaintoasemalla yön ja aamun kylmin lukema oli −1,7 astetta.

– Korkeapaineen selänne piti sään perjantain vastaisena yönä heikkotuulisena ja laajoilla alueilla myös selkeänä, joten pohjoisessa ja Suomenselällä lämpötila pääsi laskemaan rauhassa yön ajan. Kylmimmät lämpötilat laskivat reiluun viiteen pakkasasteeseen, kertoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

Perjantain vastainen yö jäänee meteorologin mukaan tämän viikon kylmimmäksi, sillä viikonloppuna Suomessa jylläävä matalapainesää pilvineen, sateineen ja tuulineen pitää yölämpötilat maltillisina. Pikkupakkasta voi kuitenkin yhä olla paikoin pohjoisessa.

– Myöhään perjantaina illalla ja lauantain vastaisena yönä Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa lämpötila laskee monin paikoin 0–5 plusasteeseen, Itä-Lapissa ja paikoin Kuusamossa hieman pakkasen puolelle, mutta yön aikana sää jo pilvistyy. Muualla maassa on enimmäkseen 7–13 plusastetta. Sunnuntain vastaisena yönä Lapissa pilvipeitteen rakoillessa lämpötila voi paikallisesti käydä lähellä nollaa, mutta yleisemmin Lapin lämpötila vaihtelee viiden plusasteen molemmin puolin.

Muualla maassa sunnuntain vastaisen yön lämpötilat ovat 5 ja 15 asteen välillä, ylin lämpötila on lounaassa rannikon tuntumassa.

– Seuraava suurempi mahdollisuus pakkaselle on maanantain vastaisena yönä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla, kun sää selkenee hetkeksi ja tuuli heikkenee. Lapin kylmimmät lämpötilat ovat näillä näkymin silloin jälleen 2–5 pakkasasteessa. Hallaa voi olla paikoin maan länsi- ja lounaisosassa asti, kunhan puuskainen luoteistuuli ehtii hellittää sielläkin, Latvala sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)