Energiayhtiö Fortumin loka-joulukuun tulos jäi analyytikoiden ennusteista.
Yhtiön vertailukelpoinen käyttökate oli vuoden viimeisellä neljänneksellä 355 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna vastaavaan aikaan oli 459 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusennuste oli 432 miljoonaa euroa.
Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto oli 257 miljoonaa euroa (359 miljoonaa euroa vertailukaudella), kun konsensusennuste odotti 331 miljoonan euron lukemia.
Neljännen kvartaalin liikevaihto oli 1435 miljoonaa euroa, joka sekin jäi odotuksista.
Tulosta painoi yhtiön mukaan loka-joulukuussa Pohjoismaiden edellisvuotta alhaisemmat spot-hinnat. Vesivarastot olivat merkittävästi suuremmat, joten uusiutuvan energian tuotanto kasvoi ja sää oli lämmin.
Generation-segmentin vertailukelpoinen liikevoitto laski neljännellä neljänneksellä vesi- ja ydinvoiman tuotantomäärien sekä spot- ja suojaushintojen laskun vuoksi. Tulos parani Consumer Solutions- ja Muut toiminnot -segmenteissä sekä neljännellä neljänneksellä että koko viime vuonna.
– Vuonna 2024 Fortum keskittyi ydinliiketoimintoihinsa, ensiluokkaisen tuotantonsa optimointiin, ydinliiketoimintoihin kuulumattomien toimintojensa myyntiin sekä tehostamistoimiin. Muun muassa näillä toimenpiteillä rakennamme valmiutta tulevaan kasvuun. Näemme edelleen vahvaa asiakaskysyntää, jonka uskomme kuvastavan sähkön kysynnän pitkän aikavälin kasvua. Monipuolisen ja kilpailukykyisen päästöttömän tuotantomme ansiosta saavutettu sähkönhintamme oli kuitenkin hyvällä tasolla vuonna 2024 onnistuneen suojauksen ja fyysisen optimoinnin ansiosta, toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoi tulosta yhtiön pörssitiedotteessa.
Fortum ilmoitti tulosjulkaisun yhteydessä alkavansa selvittää pumppuvoimalaitoksilla tuotettavan vesivoiman mahdollisuuksia Ruotsissa, jotta yhtiö saisi paljon kaivattua joustavaa säätövoimaa.
Fortum yllätti kuitenkin positiivisesti osingolla: hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2024 jaetaan osinkona 1,40 euroa osaketta kohti. Osinko koostuu 0,90 eurosta, joka vastaa 90 prosenttia vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta, sekä 0,50 euron lisäosingosta. Tämä oli huomattavasti analyytikoiden odotuksia korkeampi osinko.
Generation-segmentin arvioidut suojaukset pohjoismaiselle tuotannolle ovat vuodeksi 2025 noin 75 prosenttia hintaan 42 euroa/MWh ja vuodeksi 2026 noin 45 prosenttia hintaan 41 euroa/MWh. Tämänhetkinen vuotuinen tukkusähkön tuotanto on noin 47 TWh. Vuosina 2025–2027 Fortum arvioi investointien olevan noin 1,4 miljardia euroa (mukaan lukien kunnossapito, mutta ilman yritysostoja), josta vuotuisten kasvuinvestointien arvioidaan olevan 150–300 miljoonaa euroa ja vuotuisten kunnossapitoinvestointien 250 miljoonaa euroa.
Toimitusjohtaja Rauramo kommentoi pörssitiedotteessa myös ydinvoiman tarvetta.
– Mahdollisista uusista ydinvoimahankkeista on käyty julkista keskustelua sekä Ruotsissa että Suomessa. Fortumin näkemyksen mukaan teollisuuden ja liikenteen sähköistäminen sekä uudet puhtaat teolliset investoinnit edellyttävät eri energialajien tasapainoa ja ennustettavuutta tulevina vuosikymmeninä. Kun vaihtelevan uusiutuvan energian tuotannon osuus kasvaa, vesivoimalla on keskeinen rooli Pohjoismaiden energiajärjestelmän tasapainottamisessa, Rauramo kommentoi.
– Joustava järjestelmä tarvitsee kuitenkin vakaan perustan, jonka ydinvoima tarjoaa. Fortum on saamassa päätökseen kaksivuotisen selvityksen uuden ydinvoiman edellytyksistä. Uuden ydinvoiman taloudellisista edellytyksistä olemme aiemmin todenneet, että Pohjoismaiden nykyiset energianhinnat eivät tue kannattavia investointeja ilman yhteiskunnan osallistumista. Fortumissa pidämme myönteisenä sitä, että Ruotsin ja Suomen hallitukset tutkivat uusien ydinvoimahankkeiden rahoitus- ja sähkömarkkinamekanismeja. Olemme kuitenkin vielä kaukana mahdollisista investointipäätöksistä, toimitusjohtaja jatkoi.