Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra otti Iltalehden mukaan viime syksynä Taiwanin työmatkalle mukaansa puolisonsa. Mukana oli myös SDP:n kansanedustaja Saku Nikkanen.
Kansanedustajat tekivät matkaan liittyvät lahjailmoitukset eduskunnalle. Fatim Diarran matkan hintalappu oli 8 000 euroa ja Saku Nikkasen 6 000 euroa. Taiwan maksoi kustannukset.
Fatim Diarra sanoi toimineensa samalla tavoin kuin edellisvuosina matkalla olleet kollegansa. Hänen mukaansa Taiwanista oli tullut pyyntö ottaa myös puoliso mukaan. Saku Nikkanen tosin sanoi IL:lle, että hän ollut tietoinen tällaisesta mahdollisuudesta. Nikkanen sanoo ajatelleensa, ettei puolison ottaminen mukaan olisi ollut tapana vastaavilla matkoilla.
Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan puolison ottaminen mukaan kolmannen osapuolen maksamalle matkalle ei ole kiellettyä. Niiden suhteen toimiminen on edustajan omassa harkinnassa.
Eduskunnan sääntöjen mukaan kansanedustajan tulee ilmoittaa kansanedustajana vastaanottamansa lahjat, pääsyliput ja matkat tietyin edellytyksin. Ohjeiden tavoitteena on lisätä kansanedustajien toiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Kansanedustajan on ilmoitettava keskuskanslian ylläpitämään rekisteriin osallistumisestaan eduskuntatyöhön liittymättömälle ulkomaan tai kotimaan matkalle, jos kolmas osapuoli maksaa edustajan matkalle osallistumisesta aiheutuvia kustannuksia yli 400 euron arvosta.
Kolmantena osapuolena pidetään muuta tahoa kuin eduskuntaa, kansanedustajan puoluetta, eduskuntaryhmää tai kansanedustajan perheenjäsentä tai sukulaista.
Ilmoitusta ei tehdä eduskuntatyöhön liittyvästä matkasta. Puhemiesneuvosto on hyväksynyt luettelon eduskuntatyöhön liittyvistä tehtävistä ja matkoista. Se arvioi luettelossa määriteltyjen, puhemiesneuvoston hyväksymien kriteereiden perusteella, katsotaanko matka eduskuntatyöhön rinnastettavaksi.
Yksityisluonteista matkaa, joka ei liity kansanedustajan asemaan, ei ilmoiteta. Tällaisia matkoja ovat tyypillisesti perhe- ja ystäväpiirin matkat. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä myöskään matkasta, joka liittyy sidonnaisuusrekisteriin ilmoitetun tehtävän hoitamiseen.
Aihe nousi keskusteluun viime syksynä, jolloin suomalainen ryhmä vieraili Azerbaidzanissa. Mukana oli muun muassa RKP:n ex-puheenjohtaja Jan-Erik Enestam, vasemmistoliiton ex-kansanedustaja Jaakko Laakso ja perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen. Matkakulut maksoi Azerbaidzanin valtio.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kehotti suhtautumaan pidättyväisesti tilanteisiin, joissa jokin muu taho maksaa suomalaisedustajien matkoja.
– Jo siitä syystä, että tämä väistämättä herättää juuri tämänkaltaisia kysymyksiä. Vanha sanontahan on, että kenen leipää syöt, niin sen lauluja laulat, Jussi Halla-aho sanoi.
Eduskunta voisi hänen mukaansa arvioida instituutiona, ovatko matkat Suomen intressien mukaisia. Kulut jäisivät eduskunnan tai kansanedustajien itsensä maksettaviksi.
– Emme ole tuomioistuin tai lainvalvontaviranomainen. Ei ole mitään keinoa estää nykyisiä tai entisiä kansanedustajia vierailemasta missä he haluavat, puhemies muistutti.