Verkkouutiset

Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjä ilmassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

F-35-hävittäjiin tulee Suomessa rakennetut eturungot

Patrian mukaan amerikkalaiset luottavat suomalaiseen yhteistyökumppaniin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustustarvikekonserni Patria saa merkittävän aseman F-35-hävittäjien tuotannossa, kun se valmistaa laskutelineiden lisäksi monitoimihävittäjien eturungot Jämsän Hallissa. Asiasta kertoo puolustusvoimien uutislehti Ruotuväki.

Lockheed Martin on hyvin tarkka siitä, mitä yhtiöitä se hyväksyy alihankkijoikseen. Aiemmin eturunkoja ei ole koottu muualla kuin Yhdysvalloissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kyseessä on osoitus siitä, että olemme olleet luotettava toimija yhteistyössä ja nykyisen hävittäjäkaluston suhteen. Toisaalta meillä on ollut huollon lisäksi tuotantoa, ja tämä kokonaisuus kertoo siitä, mihin pystymme, kertoo Ruotuväelle Patrian F-35-hankejohtaja Petri Hepola.

Suomi hankkii 64 F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää. Hankinnan arvo on yhdeksän miljardia euroa. Jo hankkeen tarjouskilpailuvaiheessa teollisen yhteistyön arvon vaatimukseksi asetettiin 30 prosenttia kokonaisarvosta, eli noin 2,7 miljardia euroa.

Jämsän hallista toimitukset alkavat vuonna 2026. Sopimus kattaa 400 eturunkoa ja laskutelinettä. Jämsän Halliin tulee noin 50-100 ja Linnavuoreen noin 50 uutta työpaikkaa.

Suurin osa Hallissa kootuista osista menee muiden maiden hävittäjiin.

– Valmiit osat lähetetään Texasiin, missä Lockheed Martin tekee hävittäjien loppukokoonpanon, eli valmistamamme osat liitetään muihin koneen osiin, Hepola kertoo Ruotuväelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)