Verkkouutiset

Ukraina tuhosi Venäjän ammusvaraston tykistöllä Izjumin lähialueella. / UAWeapons / Twitter

Ex-komentaja arvostelee rajusti Kremlin sodanjohtoa

Venäjän joukkojen sanotaan maksaneen liian kovan hinnan pienestä etenemisestä Itä-Ukrainassa.

Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistijoukkojen pahamaineinen ex-komentaja Igor Girkin (alias Strelkov) on arvostellut poikkeuksellisen suorasanaisesti Kremlin sodanjohtoa.

Hän kyseenalaistaa Telegram-kanavallaan Luhanskin alueella sijaitsevan Lysitšanskin valtaamisen mielekkyyden ja arvioi venäläisjoukkojen joutuneen maksamaan liian kovan hinnan pienen alueen miehittämisestä.

Igor Girkin teki julkaisunsa ennen presidentti Vladimir Putinin ja puolustusministeri Sergei Shoigun tapaamista maanantaina. Entinen separatistikomentaja valitti, etteivät Venäjän joukot ole saavuttaneet ”erityisoperaation” toisen vaiheen ennalta ilmoitettuja tavoitteita.

Toisen vaiheen tarkoituksena oli keskittyä Itä-Ukrainan valtaamiseen Kiovan operaation epäonnistuttua. Venäjän puolustusministeriö on yrittänyt vakuuttaa koko kevään ajan operaation edenneen suunnitelmien mukaisesti.

Igor Girkiniä on pidetty ISW-ajatuspajan mukaan merkittävänä vaikuttajana, sillä hänen Telegram-sivullaan on lähes 400 000 seuraajaa. Ukrainalaisjoukot olivat valmistelleet Lysitšanskin puolustusasemat huolellisesti, mikä johti hyökkääjän osalta suuriin mies- ja kalustotappioihin. Igor Girkinin mukaan päätös hyökätä kyseisellä alueella oli selvä virhe sodanjohdolta.

Monien yksiköiden arvioidaan tarvitsevan lepoa ja täydennystä rajujen taisteluiden jälkeen. Girkinin mukaan lisäjoukkojen puute ja pitkät rintamajaksot ovat verottaneet merkittävästi joukkojen taistelutahtoa. Operaation pysäyttäminen antaa Ukrainalle lisäaikaa uusien puolustusasemien valmistelemiseen tai vastahyökkäysten tekemiseen. Ex-komentajan mukaan Venäjä tuskin pystyy hyökkäämään muilla alueilla Ukrainan mies- ja kalustoylivoiman vuoksi.

Myös muut venäläiset sotilasalan vaikuttajat ovat esittäneet arvostelua Ukrainan sodan epäonnistumisista. Eräänä käännekohtana oli ISW-ajatuspajan mukaan Bilohorivkan alueella tehty joenylitys, joka torjuttiin valtavin tappioin. Igor Girkinin arvostelu voi heikentää Kremlin yritystä esittää Lysitšanskin valtaus merkittävänä voittona tai sodan käännekohtana.

Venäjän nationalistipiirit ovat vaatineet maan johtoa julistamaan liikekannallepano Ukrainan sodan vuoksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS