Verkkouutiset

Airlogix valmistaa droneja Ukrainassa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Viron evp-kenraali VU:n haastattelussa: Ukraina iskee seuraavaksi syvälle Venäjän sisälle

Viron puolustusvoimien ex-komentajan mukaan rintamalla ei nähdä suuria hyökkäysoperaatioita talvella.

Ukrainan seuraavana askeleena on rakentaa suuri määrä lennokkeja, arvioi Viron puolustusvoimien entinen komentaja, evp-kenraali Riho Terras.

– Luulen heidän jo ryhtyneen toimiin. He haluavat rakentaa lennokkeja, joilla voidaan iskeä tärkeisiin energiainfrastruktuurin kohteisiin syvällä Venäjän rajojen sisällä, hän sanoo Verkkouutisille.

Ukrainan kesäkuussa aloittama vastahyökkäys ei pystynyt murtamaan venäläisjoukkojen puolustuslinjoja etelässä. Kreml on puolestaan lisännyt painetta esimerkiksi Avdijivkan ja Kupjanskin alueilla käynnistetyillä hyökkäyksillä. Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zaluzhnyi sanoi sodan ajautuneen pattitilanteeseen ja varoitti mahdollisesta tappiosta, jos Ukraina ei saa riittävästi ulkoista tukea.

Terras ei kuitenkaan usko Ukrainan aloittavan talven aikana uutta laajempaa hyökkäysoperaatiota.

– Se ei ole mahdollista. En näe mahdollisuuksia sille.

Hän katsoo, että myöskään Venäjä ei tee suuria liikkeitä talven aikana ennen maaliskuun presidentinvaaleja.

– Vaalien jälkeen Moskova saattaa julistaa liikekannallepanon.

Terras edustaa keskustaoikeistolaista Euroopan kansanpuoluetta (EPP) Euroopan parlamentissa

”Ukrainalle enemmän aseita”

Hänen mukaansa lännen pitää lähettää Ukrainalle enemmän asejärjestelmiä ja kalustoa, jotta puolustaja voi pidemmällä aikavälillä saada aikaan läpimurron ja työntää Venäjän joukkoja pois miehitetyiltä alueiltaan.

– Ukraina tarvitsee F-16-hävittäjiä, modernia teknologiaa ja ilmaherruuden. Se ei voi voittaa sotaa Venäjää vastaan ainoastaan sotilailla ja tavanomaisella kalustolla, jota Venäjällä on enemmän.

– Länsimaiden ei kannata lähettää vuosikymmeniä vanhoja taistelupanssarivaunuja, vaan modernia teknologiaa, kuten lennokkeja, ilmatorjuntajärjestelmiä, pitkän kantaman ohjuksia, helikoptereita, lentokoneita ja tankkeja.

Riho Terrasin mielestä Ukrainalle pitää toimittaa kalustoa paljon enemmän kuin tämänhetkiset lähetykset. Lännen on lisäksi pyrittävä kasvattamaan omaa asetuotantoaan, jotta Ukrainaa voidaan tukea.

– Ukrainan vastahyökkäys ei onnistunut, koska me emme toimittaneet heille tarpeeksi ajoissa aseapua. Venäläisillä oli tarpeeksi aikaa ja kykyjä rakentaa puolustuslinjat ja miinoittaa laajat alueet. Siitä ei voi mennä läpi. Heti kun ukrainalaiset yrittävät, venäläisten lennokit havaitsevat heidät. Sen jälkeen Venäjän tykistö avaa tulen. Sodan logiikka ja toimintatapa ovat muuttuneet kokonaan lennokkien takia.

Hänen mukaansa kumpikaan osapuoli ei pysty keskittämään joukkoja ja tekemään prikaatitason hyökkäyksiä vastustajan lennokki- ja tykistötoiminnan takia. Laajat eri aselajien yhteistoimintaoperaatiot toimivat vain siinä tapauksessa, että asevoimilla on täydellinen ilmaherruus  ̶  jota Ukrainalla ei siis ole.

Talvi aiheuttaa ongelmia sekä Ukrainan että Venäjän joukoille. Terras uskoo, että Ukraina pystyy pitämään tämänhetkiset asemansa itä- ja etelärintamalla iskien samaan aikaan erikoisjoukoilla ja pitkän kantaman ohjuksilla hyökkääjän linjojen takana sijaitseviin komento- ja logistiikkakeskuksiin sekä asevarastoihin.

– USA tukee Ukrainaa ja antaa heille tiedustelutietoa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)