Verkkouutiset

Venäjän tukemien separatistien tykistösema Itäisessä Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP

Evp-kenraali arvioi uusimmat käänteet: Näin sota on muuttunut

Hyökkääjä on australialaisen evp-kenraalin mukaan oppinut aikaisemmista epäonnistumisistaan.

Australialainen evp-kenraali Mick Ryan arvioi Twitter-ketjussaan hyökkääjän oppineen epäonnistumisistaan sodan aiemmissa vaiheissa.

Hänen mukaansa suurin muutos on se, että Venäjä pyrkii laajan rintamahyökkäyksen sijaan keskittämään tulivoimansa pienelle alueelle.

– Ensinnäkin, Venäläiset ovat oppineet ja mukauttaneet toimintaansa aiempien epäonnistuneiden taktiikoiden ja strategioiden pohjalta. Leveän rintaman ja pienten yksiköiden sijaan he ovat keskittäneet merkittävän voiman pienelle alueelle Ukrainaa, Ryan kirjoittaa.

Sen lisäksi Ryanin mukaan hyökkääjä on käyttänyt laajaa tykistöarsenaaliaan huomattavasti aiempaa voimakkaammin. Hän vertaa Venäjän sotatapaa ensimmäiseen maailmansodan sodankäyntityyliin.

– Tämä ei ole merkittävän erilaista verrattuna siihen, miten ympärysvallat saavuttivat operationaalisen läpimurtonsa länsirintamalla ensimmäisessä maailmansodassa, Ryan kirjoittaa.

Ryanin mukaan Venäjä on tykistön avulla onnistunut etenemään hiljalleen Ukrainan eteläisissä ja itäisissä osissa. Hitaan etenemisen vuoksi hyökkääjä on Ryanin mukaan myös onnistunut ylläpitämään joukkojensa huoltoyhteyksiä. Myös selusta on Ryanin mukaan turvattu hitaan etenemisen myötä.

Ryanin mukaan viime aikojen kehityksestä ei kuitenkaan voi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Hänen mukaansa on epävarmaa, onnistuuko Venäjä hyödyntämään kaikkea oppimaansa tarvittavassa mittakaavassa.

– Onnistuminen voi opettaa joitakin asioita, mutta se ei koskaan opeta yhtä paljon kuin epäonnistuminen. Venäläiset ovat selvästi aloittaneet joidenkin Kiovan valtaamiseen pyrkineen pohjoisen kampanjan opetusten sisäistämisen. Se, että onnistuuko Venäjä laajentamaan taktisia oppeja strategian tasolle, jää nähtäväksi, hän kirjoittaa.

Myöskään Ukrainan viime aikojen vetäytyminen ei Ryanin mukaan ole välttämättä epäonnistumisen merkki. Hänen mukaansa on ainakin lyhyellä aikavälillä hyödyllistä vetäytyä ja säästää joukkojen taistelukykyä.

Ryan kuitenkin esittää huolensa Ukrainan joukkojen kyvystä ylläpitää taistelukykyä. Hänen mukaansa Ukraina käytännössä taistelee monella pienellä rintamalla Itä-Ukrainassa, mikä venyttää Ukrainan resursseja. Ryanin mukaan avainasemassa on se, että Ukrainan taktiset tappiot eivät käänny Venäjän operatiivisiksi voitoiksi.

– Ukrainalaiset ovat joutuneet tekemään vaikeita päätöksiä logistiikan, tykistön ja ilmaiskujen priorisoinnissa. He eivät kykene tukemaan jokaista taistelua koko taistelukentällä tasapuolisesti. Avainasemassa on varmistaa se, että taktiset tappiot eivät käänny Venäjän operationaalisiksi onnistumisiksi.

Ryanin mukaan kumpikaan osapuoli ei ole osoittanut viitteitä taistelutahdon loppumisesta. Hänen mukaansa kummallakin on myös resursseja jatkaa sodankäyntiä vielä lähitulevaisuudessa. Liian pitkälle meneviä ennusteita sodan lopputuloksesta ei Ryanin mukaan pidä tehdä.

 

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS