Verkkouutiset

Ihmisiä kauppakeskus Triplassa Helsingissä 12. kesäkuuta 2024., LEHTIKUVA / AADA PETÄJÄ

Euroalueen inflaatio kesäkuussa 2,5 prosenttia – näin luku vaikuttaa korkonäkymiin

Pohjainflaatio oli hieman markkinoiden odotuksia korkeampi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroalueen inflaatio oli kesäkuussa 2,5 prosenttia, kertoi Eurostat tiistaina.

Hintojen nousu oli markkinoiden konsensusennusteen mukainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Toukokuussa inflaatio oli 2,6 prosenttia.

Eniten kallistuivat kesäkuussa palveluiden hinnat: 4,1 prosenttia.

Euroalueen pohjainflaatio, josta on poistettu energian, ruuan ja juoman hintavaihtelut oli kesäkuussa 2,9 prosenttia, joka oli 0,1 prosenttiyksikköä markkinoiden ennusteita korkeampi.

– Euroalueen kesäkuun hintakehitys vastasi pitkälti odotuksia, kommentoi inflaatiolukuja OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen tiedotteessa.

Hännikäinen muistuttaa, että pohjainflaatio on nyt pysynyt jo peräti 32 kuukautta keskuspankin inflaatiotavoitteen yläpuolella. EKP:n inflaatiotavoite on kaksi prosenttia. Pohjainflaation iso trendi osoittaa edelleen hintapaineiden hellittämisen suuntaan.

– Aiempia kuukausia mukaillen euroalueen hintojen nousu nojaa lähes täysin palveluiden harteille.

EKP on jo pidemmän aikaa kantanut huolta reippaana säilyneistä palkankorotuksista, jotka ovat ruokkineet palveluhintojen nousua. Keskuspankki haluaisi nähdä palkkakehityksen rauhoittumisen ennen kuin uskaltaa muuttaa selvemmin korkopolitiikkaansa.

– Isossa kuvassa kesäkuun inflaatioluvut eivät muuttaneet EKP:n rahapolitiikkanäkymää. Odotamme EKP:n pitävän rahapolitiikkalinjansa vakaana kesän yli ja tyytyvän tarkkailemaan hintapaineiden kehityssuuntaa. Ennakoimme keskuspankin tekevän seuraavan 0,25 prosenttiyksikön koronlaskun syyskuussa ja laskevan korkoja tämän vuoden puolella vielä joulukuussa. Koronlaskuodotus on vahvasti ehdollinen euroalueen inflaation hidastumiselle ja siksi rahapolitiikkanäkymään liittyy edelleen merkittävästi epävarmuutta, Hännikäinen arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)