Pariisiin hätäkokoukseen kokoontuneet Euroopan maat ottivat maanantaina yhteen joukkojen lähettämisestä Ukrainaan.
Epäviralliseen tapaamiseen osallistuivat Saksan, Ison-Britannian, Italian, Puolan, Espanjan, Hollannin ja Tanskan valtionjohtajat sekä muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja sotilasliitto Naton pääsihteeri Mark Rutte.
Epävirallisen tapaaminen tavoitteena oli päästä yhteisymmärrykseen ja vastata Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin rauhanneuvottelualoitteeseen Venäjän kanssa.
Saksa, Puola ja Espanja ilmoittivat haluttomuudestaan lähettää rauhanturvajoukkoja Ukrainaan. Britannian pääministeri Keir Starmer sen sijaan ilmoitti maan valmiudesta lähettää rauhanturvaajia Ukrainaan.
Ranskan presidentti Emmanuel Macronin isännöimältä kokoukselta toivottiin myös vastauksia, miten Euroopan maat voisivat lisätä puolustusmenojaan.
Saksassa pidetään liittopäivävaalit tulevana sunnuntaina ja liittokansleri Olaf Scholz on asettanut sanansa varovaisesti puhuttaessa joukoista.
– Nyt on kysymys siitä, kuinka rauha voidaan varmistaa ilman, että päätöksiä tehdään Ukrainan kansan pään yli, hän sanoi kansainvälisten medioiden mukaan ennen kokousta.
– Kukaan ei tällä hetkellä harkitse joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Rauha on vielä hyvin kaukana ja vain yhdestä syystä: Vladimir Putin, totesi Espanjan ulkoministeri José Manuel Albares.
Albares lisäsi, että keskusteluissa joukkojen sijoittamisesta tai rauhanturvaajista täytyisi harkita, mitä operaatiota varten ne muodostetaan, kuka ne muodostaa sekä minkä lipun alla ja millä mandaatilla ne toimivat.
Puolan pääministeri Donald Tusk totesi, että Puola ei ole valmis lähettämään joukkoja Ukrainaan.
– Mutta tuemme myös logistiikan ja poliittisen tuen osalta maita, jotka mahdollisesti haluavat antaa tällaisia takuita tulevaisuudessa, Tusk lisäsi.
– Jos me eurooppalaiset emme käytä nyt paljon rahaa puolustukseen, meidän on pakko kuluttaa 10 kertaa enemmän, jos emme estä laajempaa sotaa, hän sanoi.
Pariisin kokouksessa Tanska edusti Baltiaa ja Pohjoismaita eli myös Suomea.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) sanoi maanantaina Ylelle, että Suomi arvioi tilannetta rauhassa eikä kantaa rauhanturvaajien käyttämisestä ole vielä muodostettu.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoi Ylelle pitävänsä selvänä sitä, että myös Suomessa rauhanturvaajien lähettämistä harkitaan mutta joukoista keskustelu on vielä ennenaikaista.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kutsui tiistaiksi koolle eduskuntapuolueet ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.