Verkkouutiset

Ukrainan sotilaita puolalaisen panssarihaupitsin ulkopuolella maan itäosissa. / LEHTIKUVA / AFP / ANATOLII STEPANOV

Eteneminen hyytyi, hyökkääjän päivätappiot nyt 500 sotilasta

Ukrainan arvioidaan pysäyttäneen hyökkäyksen maan itäosissa länsimaisten aseiden avulla.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä tuskin tulee saavuttamaan sotilaallisia tavoitteitaan Itä-Ukrainassa maan asevoimien kärsimien erittäin raskaiden tappioiden vuoksi.

Presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt valtaamaan Donetskin ja Luhanskin alueet Kiovan hyökkäyksen epäonnistumisen jälkeen alkukeväästä.

Yhdysvaltain tiedustelun tuorein arvio on, että 500 Venäjän sotilasta kuolee tai haavoittuu joka päivä. Tappiot ovat hyydyttäneet etenemisen rintaman itäosissa ja heikentäneet monien yksiköiden taistelukyvyn lähes olemattomaksi.

Ukrainan joukkojen tilanne on kohentunut länsimaisten tykistöjärjestelmien ja muun sotilasavun myötä. Puolustaja on tuhonnut amerikkalaisilla HIMARS-raketinheittimillä kymmeniä Venäjän asevarikkoja ja komentokeskusten kaltaisia strategisia kohteita rintamalinjan tuntumassa.

Puolustusministeriö Pentagonista arvioidaan New York Timesin mukaan, että Venäjän kokonaistappiot helmikuun lopun jälkeen ovat kohonneet noin 70 000–80 000 sotilaaseen. Luku sisältää kuolleet, haavoittuneet ja sotavangit.

Kaatuneiden määrä arvioidaan noin 20 000 sotilaaseen, joista 5 000 henkilön uskotaan olevan sotarikoksista ja muista raakuuksista tunnetun Wagner-yhtiön palkkasotureita ja muita ulkomaisia taistelijoita.

Tiedusteluarvio pohjautuu satelliittikuviin, kaapattuun viestiliikenteeseen, sosiaalisen median julkaisuihin ja paikallisiin mediatietoihin. Venäjän hallitus on luokitellut tappiot valtionsalaisuuksiksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS