Verkkouutiset

Venäjän sotilaita Hersonissa. LEHTIKUVA / AFP Olga Maltseva

Etelä-Ukrainan partisaanitoiminta kasvussa – miehitysjohtoa salamurhattu

Hyökkääjän kykyä hallita miehittämäänsä aluetta epäillään.

Yhdysvaltain viranomaiset kertovat kolmesta viime viikkoina tehdystä iskusta hyökkääjän miehityshallintoa vastaan, jotka kertovat nousevasta vastarintaliikkeessä Venäjän miehittämässä Etelä-Ukrainassa.

Asiasta uutisoi amerikkalaiskanava CNN.

Ensimmäinen tapauksista oli räjähdys, joka tuhosi Hersonin miehityshallinnon johtoon kuuluvan henkilön auton. Hän joutui iskun johdosta sairaalaan, mutta selvisi.

Viikkoa myöhemmin alueen johtoon kuulunut Dmitri Savlutšenko kuoli, kun hänen autonsa räjähti. Alueen ukrainalaisjohtoon kuuluva Serhi Hlan kutsui Savlutšenkoa petturiksi ja hänen kuolemaansa ”jälleen uudeksi voitoksi partisaaneille”.

Kolmannen miehitysjohtoon kuuluvan auto sytytettiin tuleen kuluneella viikolla, mutta hänkin selvisi iskusta hengissä. Iskujen tekijä ei ole tiedossa.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan vastarintatoiminta on edelleen kasvussa, ja se voi aiheuttaa merkittävän haasteen Venäjän kyvylle hallita miehittämiään alueita.

Viranomaiset uskovat, ettei Venäjällä ole riittävästi joukkoja valvoakseen miehitettyä aluetta tehokkaasti. Tätä vahvistaa se, että joukkoja on jouduttu siirtämään Hersonista Donbassin taisteluun Itä-Ukrainaan.

– Raportoidut salamurhat ja niiden yritykset ovat varmasti pelottaneet Venäjän kannattajia ja miehityshallinnon pestejä vastaanottaneita henkilöitä, Naton virkamies kertoo CNN:lle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS