Verkkouutiset

Jemenin huthikapinalliset ovat hyökänneet toistuvasti meriliikennettä vastaan. / AFP / LEHTIKUVA

Epäilyttävä kaapelirikko meren alla: Uusi isku länttä vastaan

Vahvasti valvotun Punaisenmeren operaatio onnistuu vain erityisvalmisteisella sukellusveneellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neljää eri sota-alusta komentanut entinen brittikapteeni Tom Sharpe uskoo, että Venäjä on mahdollisesti tehnyt ensimmäisen suoran sotatoimensa länsimaita vastaan.

Hän viittaa Punaisenmeren alueella havaittuun epäilyttävään tietoliikennekatkokseen. Verkkoyhteydet katkesivat ensin Djiboutissa. Alustavien tietojen perusteella oli epäselvää, oliko alueella kulkevista AAE-1-, Seacom-, EIG- ja TGN-merikaapeleista vaurioitunut vain yksi vai useampi.

Merikaapelien viat ovat sinänsä melko yleisiä, sillä niitä kirjataan noin sata vuodessa. Jemenin huthikapinalliset ilmoittivat hiljattain ottaneensa kohteeksi pinta-alusten lisäksi myös merenalaisen infrastruktuurin. Jos kaapeli oli katkaistu syvemmällä, viittaisi se edistyneeseen vedenalaiseen operaatioon.

– Kaapelin katkaiseminen lähellä rantaa olisi helppoa. Siihen pystyisi pieni kalastusalus, joka vetäisi perässään koukkua. Tämä voisi vaikuttaa tavanomaiselta toiminnalta. Iranin vakoilualus Behshad on ollut ankkuroituna Djiboutin lähelle, Tom Sharpe kirjoittaa Telegraph-lehden kolumnissaan.

– Kaapelien huomaamaton katkaisu ulapalla olisi huomattavasti vaikeampaa, ja se luultavasti vaatisi erikoisvarustetun sukellusveneen. Tähän eivät pystyisi huthit eivätkä luultavasti iranilaisetkaan, Sharpe jatkaa.

Ex-kapteeni huomauttaa, että vastaavien tapausten tutkiminen on äärimmäisen haastavaa. Syksyn 2022 Nord Stream -sabotaasi on edelleen mysteeri, eikä tekijää välttämättä saada koskaan selville.

Punaisenmeren ja Adeninlahden yhdistävä Bab el-Mandebin salmi on erilainen toimintaympäristö, koska alueella partioivat kansainvälisen koalition sota-alukset ja lentokoneet. Yhdysvaltain E-2 Hawkeye -tutkakone on ilmassa ympäri vuorokauden.

– Kaapelien katkaisu pitäisi tehdä kokonaan veden alta käsin. Vaikeusaste on täysin erilainen kuin Nord Streamissa, Tom Sharpe toteaa.

Vastaavia merenalaisia kyvykkyyksiä löytyy Venäjältä. Brittikapteeni kertoo viettäneensä vuosikausia Grönlannin, Islannin ja Britannian välisellä merialueella seuraten venäläisten toimintaa. Britannian laivaston fregatti veti perässään hydrofonia, jolla kuunneltiin transatlanttisten kaapelien lähellä kulkevia Venäjän ydinsukellusveneitä.

Punaisellamerellä tai Adeninlahdella toimiva sukellusvene voisi lähettää pienoissukellusveneen suorittamaan varsinaisen operaation. Pientä alusta on vaikea havaita veden alla.

– En lähde väittämään, että Venäjä oli tämän takana. Mutta jokin taho on selvästi tehnyt jotain, eikä kovin moni muu pysty siihen. Tämä oli mahdollisesti ensimmäinen venäläisten suora toimi länttä vastaan ja merkki siitä, että uusi kylmä sota kuumenee, Sharpe sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)