Verkkouutiset

Vladimir Putin propagandatapahtumassa Tulassa., AFP / LEHTIKUVA / SERGEI GUNEYEV

Entä jos Ukrainan isku surmaisi Vladimir Putinin?

Tutkijan mukaan keskustelua Venäjän johtoon iskemisestä on käytävä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pitäisikö Ukrainan iskeä suoraan Vladimir Putinia ja muuta Venäjän valtiojohtoa vastaan?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ja entinen Nato-virkamies Edward Hunter Christie pitää kysymystä tärkeänä.

Hän viitaa X:n ketjussaan keskusteluun tällaisesta niin sanotusta ”dekapitaatioiskusta”. Se on noussut esiin Ukrainan laajennettua iskujaan Venäjän alueella. Länsimaat ovat toistaiseksi kieltäneet Ukrainaa käyttämästä sille toimitettuja pitkän kantaman aseita iskuihin Venäjän puolelle. Ukraina on käyttänyt muun muassa sotilastukikohtiin ja öljylaitoksiin kohdistuneisiin hyökkäyksiin itse valmistamiaan lennokkeja.

Esimerkiksi saksalaistutkija Fabian Hoffman arvioi, että iskut tulisi jatkossa sallia, mutta tiettyjä ”punaisia viivoja” ei saisi ylittää. Hän mainitsee sellaisina juurikin iskut poliitista johtoa tai esimerkiksi ministeriöitä vastaan.

UPI:n Edward Hunter Christie on eri linjalla. Hänen mukaansa tällaiset hyökkäykset olisivat Ukrainalta täysin laillisia.

– Niitä puoltaa se, että valtaosa venäläisistä tukee sotaa ja jopa Putinia vain pinnallisesti, hän perustelee.

Entä jos Venäjän diktaattori sitten saisi surmansa Ukrainan iskussa?

– Putinin surmaaminen voisi rikkoa lumouksen ja avata oven jännittäville poliittisen muutoksen mahdollisuuksille. Se olisi myös oppitunti tuleville Venäjän johtajille, tutkija toteaa.

Hän jatkaa, että jos länsimaat olisivat suoraan sodassa Venäjän kanssa, tulisi tämän vaihtoehdon olla silloinkin pöydällä.

Edward Hunter Christien mukaan Putinin ja hänen lähipiiriläistensä kuten ulkoministeri Sergei Lavrovin, turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedevin ja neuvoston sihteeri Nikolai Patrushevin ei pitäisi kuvitella, että he voivat ”tuhota mannertamme ilman, että he kokevat henkensä uskottavasti uhatuksi”.

Tutkija korostaa puhuvansa toimista, joita tehdään nimenomaan vastauksena Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan.

– Meidän on estettävä Venäjää käyttämästä ydinasearsenaaliaan suojana aggressiolleen. Kaikkien vaihtoehtojen on oltava tässä kontekstissa pöydällä, kunnes Venäjä lopettaa hyökkäämisen.

Venäjä tunnetusti suunnitteli Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja muun Ukrainan johdon surmaamista heti helmikuun 2022 suurhyökkäyksensä alussa. Zelenskyi on itse kertonut Venäjän yrittäneen salamurhata hänet ainakin viiteen kertaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)