Verkkouutiset

Viikon puolessa välissä helteiden jälkeen ukkosrintamat pyyhkäisevät Suomen yli. Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0, Henrik Heikkinen

Ensi viikolla hellettä ja trooppisia öitä

Etelästä virtaa Suomeen lämmintä ja kosteaa ilmaa ja monin paikoin lämpötilat voivat nousta yli +30 asteen.

Alkavalla viikolla kesä tulee toden teolla takaisin Suomeen ja saamme kokea harvinaisia elokuun helteitä – osassa maata lämpötila voi nousta yli 30 asteen.

Viikon lämpimin päivä on tiistai, jolloin päivälämpötiloissa alle 20 asteen jäädään vain Lapin pohjoisimmissa osissa. 25 asteen helleraja kulkee eteläisen Lapin kohdalla.

Korkeat päivälämpötilat tuovat mukanaan myös trooppiset yöt erityisesti suurten vesistöjen alueille. Trooppisella yöllä tarkoitetaan yölämpötiloja, jotka eivät laske alle 20 asteen. Suomessa niitä esiintyy yleisimmin juuri helteiden myötä lämmenneiden vesistöjen lähellä.

Helteitä seuravat rajut ukkoset, jotka tuovat mukanaan rankkoja sateita. Keskiviikkona ukkosrintama koettelee erityisesti Länsi- ja Pohjois-Suomea. Ukkosrintaman itäpuolella lämpötilat voivat pysyä edelleen 30 asteen tienoilla. Iltaan mennessä ukkoset näyttäisivät pyyhkäisevän koko Suomen yli. Rintaman tarkassa sijainnissa ja ajoituksessa on vielä hieman epävarmuutta.

Sateiden jälkeen lämpötilat laskevat kautta linjan ja loppuviikosta päivän korkeimmat lämpötilat ovat maan etelä ja keskiosissa 20 asteen yläpuolella ja pohjoisessa hieman sen alle.

 

 

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS