Sijoittaminen kiinnostaa vain harvaa suomalaista. Pörssikursseja tietokoneen ruudulla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Enää joka neljäs on tyytyväinen varallisuuteensa, sijoittaminen ei silti yleisty

Suomalaisten tyytyväisyys omaan varallisuuteensa on heikentynyt vuosi vuodelta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten tyytyväisyys omaan varallisuuteensa on laskenut kahden vuoden takaisesta, käy ilmi Danske Bankin teettämästä Taloudellinen mielenrauha -kyselystä.

Suomalaisten tyytyväisyys omaan varallisuuteen on heikentynyt tasaisesti koko mittaushistorian ajan vuodesta 2018.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nyt vähintään melko tyytyväisiä omaan varallisuuteensa on enää 24 prosenttia vastaajista. Vuonna 2022 vähintään melko tyytyväisiä oli 26 prosenttia, ja vuonna 2018 osuus oli lähes kolmannes. (31 %). Tyytymättömyydestä huolimatta sijoittaminen ei kuitenkaan yleisty.

– Kehitys on erittäin huolestuttavaa. Sijoittaminen on keino kasvattaa muutakin kuin asuntovarallisuutta. Se luo taloudellista mielenrauhaa, mutta mahdollistaa myös unelmien tavoittelemisen. Historiallisesti pitkällä aikavälillä otettu riski on sijoitusmarkkinalla palkittu talletuskorkoja paremmalla tuotolla, sanoo tiedotteessa Danske Bankin laina- ja sijoituspalveluista vastaava johtaja Ville Orava.

Vuonna 2024 vastaajista 38 prosenttia sijoitti rahojaan osakkeisiin tai arvopapereihin. Luku on pysynyt lähes ennallaan koko mittaushistorian ajan.
Vastaajat kertovat yleisimmiksi syiksi olla sijoittamatta, että ei ole ylimääräistä rahaa (63 %), vastaaja ei ole vielä riittävän taidokas sijoittamaan (19 %), ja sijoittaminen on liian riskialtista (19 %).

Kaksi viidestä (39 %) ei ole säästänyt tai sijoittanut puolen vuoden sisällä mihinkään. Joka kolmas suomalainen aikuinen (33 %) sanoo säästäneensä säästötilille viimeisen puolen vuoden aikana.

Rahastot (27 %) ovat olleet suoria osakesijoituksia (15 %) yleisempiä sijoituskohteita. Miehet ja nuorimmat ovat muita innokkaampia suoriin osakesijoituksiin.

– Rahan puute on edelleen selvästi yleisin perustelu sille, ettei sijoita arvopapereihin. Monella suomalaisella onkin ollut viime vuosina todella tiukkaa. Nyt hintojen nousun tasaannuttua ja korkojen laskettua kannustan pohtimaan, olisiko omista tuloista irrotettavissa jokin summa vaikka kuukausittaiseen säästämiseen. Suomelle olisi hyvä tavoite, että sijoittaminen olisi yhtä arkipäiväistä kuin Ruotsissa, jossa kahdeksan kymmenestä säästää rahastoihin. Se parantaisi monen taloudellista mielenrauhaa, sanoo tiedotteessa senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Danske Bank on vuodesta 2018 selvittänyt pohjoismaalaisten taloudellisen mielenrauhan tasoa kyselytutkimuksella.

Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneeleissa 11.4-19.4.2024.  Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet kansalaiset kussakin maassa iän, sukupuolen ja alueen mukaan edustavilla otoksilla. Otoskoko Suomen osalta on 3031, jolloin keskimääräinen virhemarginaali kokonaistasolla on noin 1,6%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)