Verkkouutiset

Elina Valtonen tapasi Turkin valtuuskunnan Madridissa Naton yleiskokouksessa. Kuva: Twitter / @elinavaltonen

Elina Valtonen Turkin Nato-jarrutuksesta: Sopimusta on noudatettu

Kokoomuksen varapuheenjohtajan mukaan Suomea ja Ruotsia odotetaan Natoon.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtosen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat sitoutuneet noudattamaan Madridin huippukokouksessa viime kesänä Turkin kanssa sovittua asiakirjaa.

– Meidän osalta koemme, että tätä sopimusta on noudatettu ja se on toteutunut, Elina Valtonen sanoo Verkkouutisten Puheenaihe-haastattelussa.

Valtonen osallistui viime viikonloppuna Naton parlamentaariseen yleiskokoukseen Madridissa. Hän toimii Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Valtosen mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet olivat vahvasti kokouksen agendalla.

– Ei tämä [Nato-jäsenyys] ole uskon asia. Tehdään töitä sen eteen, että ollaan hyvä Nato-jäsenmaa ja tuolta tuli vahvistusta siihen, että meitä odotetaan Natoon.

– Liittokunta on vahva, kun Suomi ja Ruotsi ovat mukana ja eiköhän tämä aikanaan saada eteenpäin, mutta toki kunnioitamme Unkarin prosessia ja kunnioitamme Turkin prosessia.

Unkarilla ei vaatimuksia ratifioinnille

Turkki on Unkarin lisäksi ainoa Nato-maa, joka ei ole vielä hyväksynyt Suomen ja Ruotsin hakemuksia. Valtonen tapasi Madridin kokouksen aikana Turkin valtuuskunnan jäseniä.

– Tapaaminen oli hyvä, mutta ei me vielä ratkaisun kanssa kotiin tultu, vaikka sitä kovasti yritettiin, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan hän painotti Turkin delegaatiolle sitä, että Suomi on vahvasti sitoutunut koko liittokunnan puolustamiseen. Natoon Suomi haluaa liittyä yhdessä Ruotsin kanssa.

– Kun me olemme lähteneet tähän prosessiin yhdessä, siis Suomi ja Ruotsi, niin me kernaasti käydään tämä prosessi myös loppuun yhdessä, Valtonen sanoo.

Sen sijaan Unkari ei Valtosen mukaan ole esittänyt mitään erityisiä vaatimuksia jäsenyyden ratifioinnille.

– Unkarin edustajia emme tavanneet, mutta kaikki viestit, mitä sieltä on tullut, on se, että mitään vaatimuksia ei ole. Heillä on vain ollut kiireinen aikataulu parlamentissa.

– Haluamme kunnioittaa  parlamenttien työtahtia ja aikataulua, mutta ehkä siellä [kokouksessa] joku kulmakarva nousi, kun ei tätä ole varsinaisesti priorisoitu.

”Taistelutahto on kova”

Madridin kokouksessa keskusteltiin myös Ukrainan sodasta. Venäjä on viime viikkoina iskenyt laajasti Ukrainan energiantuotantoon. Elina Valtosen mukaan Ukrainan delegaation edustaja oli huolissaan maan infrastruktuurista.

– Toisaalta he puhuivat vahvasti myös siitä, että jos valinta on siitä, että ollaanko ilman sähköä, ilman lämpöä tai ilman ruokaa vai Venäjän kanssa, niin valinta on ilman sähköä, ilman lämpöä ja ilman ruokaa. Eli taistelutahto on kova, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan Nato-kokouksessa painotettiin myös sitä, että länsimaiden tuen Ukrainalle on jatkuttava hintojen noususta huolimatta.

– Nämä meidän kärsimykset ovat kuitenkin maltillisia verrattuna siihen, että Ukraina taistelee myös meidän puolestamme, hän toteaa.

LUE MYÖS:
Puheenaihe: Milloin Suomi pääsee Naton jäseneksi?

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)