Verkkouutiset

Elina Valtonen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Elina Valtonen: Annika Saarikko kurtistelee kulmia, mutta mitään ei tapahdu

Kansanedustajan mukaan hallitus riemuitsee auton kulkevan, vaikka moottorivalo huutaa punaista.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi tänään lausunnon Suomen taloudesta. IMF:n mukaan hallituksen talouspolitiikka on heikentänyt julkisen talouden asemaa. IMF ennustaa julkisen talouden alijäämien jäävän Suomessa pysyvästi korona-aikaa korkeammalle tasolle hallituksen kaudellaan tekemien pysyvien menolisäysten vuoksi.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja kansanedustaja Elina Valtonen toteaa tiedotteessaan, että valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) puheiden ja hallituksen tekojen välillä on ristiriita.

– Hallitus on rikkonut lupaamansa menokaton 1,4 miljardilla kahden vuoden aikana. Samalla valtiovarainministeri puhuu huolestuneena kehysbudjetoinnin tärkeydestä ja menojen priorisoinnista. Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Pelkkä kulmien kurtistelu ei pelasta hyvinvointipalveluiden murenevaa rahoituspohjaa, Elina Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan keskeinen ongelma on kasvun puute. IMF:n raportin mukaan vuoden 2020 taantuma oli Suomessa yksi Euroopan lievimmistä, mutta pitkän aikavälin kasvuennuste on heikko.

– Etlan tuoreen analyysin mukaan selvisimme kuopan yli odotuksia paremmin poikkeavan elinkeinorakenteemme ansiosta – eli pitkälti tuurilla. Turismi ja autoteollisuus olivat koronan suurimpia kärsijöitä, mutta näiden osuus Suomen taloudessa on suhteellisen pieni, Valtonen toteaa tiedotteessa.

– Yhteisellä onnistumisella epidemian torjunnassa on epäilemättä rooli, mutta hallituksen tekemät miljardien menolisäykset eivät näytä nostavan kasvua edes keskipitkällä aikavälillä, pitkästä puhumattakaan. Varmaa hallituksen menoelvytyksen seurauksista on ainoastaan kasvanut velkapotti.

– Hallituksessa ikään kuin riemuitaan, että auto kulkee satasta, vaikka moottorin merkkivalo huutaa punaista, hän sanoo.

Hän haluaa kiinnittää huomiota pitkän aikavälin heikkoihin kasvunäkymiin. Kokoomuksen varapuheenjohtaja alleviivaa IMF:n tavoin tarvetta vaikuttaville työllisyysreformeille, mutta myös markkinoiden toiminnan vahvistamiselle.

– Tuottavuuden kasvu tapahtuu yksityisellä sektorilla kilpailun ja tehokkaiden markkinoiden kautta. Hallituksen ratkaisu on kuitenkin valtion tukiaisten lisääminen. Sen sijaan, että keksitään jatkuvasti uusia keinoja veronmaksajien rahojen käyttämiseen heidän puolestaan, tulisi miettiä miten voimme tehdä asioita paremmin, Elina Valtonen sanoo.

– On tärkeä huomata, että myös IMF pitää Suomen veroastetta korkeana eikä suosita veronkorotuksia alijäämän kuromiseksi umpeen. IMF puhuu menosopeutuksista ja kehyksiin palaamisesta – päinvastaisesta politiikasta kuin mitä hallitus tekee.

Edustajan mukaan kasvua voidaan lisätä kannustavalla verotuksella ja hiekan poistamisella markkinoiden rattaista.

– Paikallista sopimista ja muutosturvaa vahvistamalla korjattaisiin maailman jäykimpiin kuuluvat työmarkkinat. Keinot on, mutta keskustan tukema vasemmistohallitus kompastuu ideologiaan. Suomeen tarvitaan muutos.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)