Verkkouutiset

Fedin pääjohtaja Jerome Powell. AFP/LEHTIKUVA/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Ekonomistin mukaan Fed ei anna viitteitä linjamuutoksesta

Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan pitävän ohjauskorkonsa ennallaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Fedin kesäkuun kokouksesta on tulossa erittäin kiinnostava ja viikon markkinareaktioita määrittävä tapahtuma, kirjoittaa OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen.

Hänen mukaansa kokouksella on potentiaalia laukaista reippaitakin markkinaliikkeitä sijoittajien reagoidessa nyt herkästi pienimpiinkin keskuspankkikuvan muutoksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Itse korkopäätökseen eli liity tälläkään kertaa epävarmuutta, sillä keskuspankin odotetaan yleisesti pitävän ohjauskorkonsa ennallaan 5,25-5,50 prosentin tasolla. Kokousta ennen yksikään keskuspankin johtokunnan jäsenistä ei ole ilmaissut haluaan korkomuutoksiin, joten nykylinjalla jatkaminen nauttii laaja kannatusta keskuspankkiirien keskuudessa, Hännikäinen toteaa.

Varsinaisten korkomuutosten puuttuessa markkinoiden katseet kohdistuvat keskuspankin päivitettyihin talousennusteisiin, korkoindikaatioihin sekä pääjohtaja Jerome Powellin mahdollisesti antamiin vihjeisiin tulevasta rahapolitiikkalinjasta.

– Näkemyksemme mukaan Fed kaipaa vielä lisätodisteita inflaation pysyvästä jäähtymisestä ennen linjakäännettä. Powell tulee korostamaan erityisesti kotimarkkinavetoiseen palveluinflaatioon liittyvää epävarmuutta ja sitä, että keskuspankki haluaa nähdä useamman hintapaineiden hellittämistä viestivän inflaatioraportin ennen kuin on valmis harkitsemaan koronlaskuja. Fed tulee seuraamaan muiden keskuspankkien pelikirjaa ja jättämään tulevat toimet avoimeksi, mutta ennakoimme Powellin käytännössä sulkevan oven heinäkuun koronlaskulta, Hännikäinen arvioi.

OP Markets odottaa Fedin korkoindikaatioiden kertovan jäsenistön vähentyneistä koronlaskuhaluista.

– Markkinareaktiot tulevat määräytymään pitkälti sen mukaan, viitoittaako keskuspankki tälle vuodelle yhtä vai kahta 0,25 prosenttiyksikön koronlaskua. Maaliskuun korkoindikaatioiden päivityksen yhteydessä tälle vuodelle signaloitiin vielä kolmea koronlaskua, Hännikäinen toteaa.

Talousennusteiden päivitykset jäänevät viilausasteelle

Hännikäisen mukaan keskuspankin retoriikasta tulee edelleen välittymään luottamus talouskasvun jatkumiseen, vaikka viime viikkojen datavirta on jäänyt ennustettua pehmeämmäksi.

Yhdysvaltojen työmarkkinoiden yleistila on vahva ja pahin ylikysyntätila on hieman hellittänyt kireän rahapolitiikkalinjan seurauksena.

– Odotamme Fedin pysyttelevän tukevasti odottelulinjalla kesän yli. Näkemyksemme mukaan koronlaskut voivat alkaa syyskuussa maltillisella 0,25 prosenttiyksikön koronlaskulla, jos inflaatio hidastuu lähikuukausien aikana. Ennakoimme tälle vuodelle koronlaskua myös joulukuun kokoukseen. Riskit ovat ilman muuta kallellaan koronlaskujen lykkääntymisen puolelle ja vaarana on, että korkoja ei päästä laskemaan lainkaan kuluvan vuoden aikana, Hännikäinen summaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)