Verkkouutiset

Marginaalivero tarkoittaa sitä veroa, joka menee lisätulosta. PIXABAY

Ekonomisti muistuttaa: Marginaalivero ei koske vain hyvätuloisia

Penna Urrila huomauttaa, että kaikki maksavat lisätuloistaan marginaaliveroa tulotasosta riippumatta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomistin Penna Urrilan mukaan viime aikoina käyty keskustelu marginaaliverosta osoittaa, että talousosaamisen kehittämisessä ja peruskäsitteisiin avaamisessa on Suomessa vielä paljon töitä.

Marginaalivero tarkoittaa sitä veroa, joka menee lisätulosta. Jos tulot nousevat esimerkiksi 1,00 eurolla ja siitä menevä vero on 0,45 euroa, marginaaliveroaste on 45 prosenttia. Käsitettä käytetään Suomessa yleisesti ansiotuloverotuksen yhteydessä.

– Kyllä, jokainen meistä maksaa marginaaliveroa mahdollisista lisätuloistaan – sekä ylitöistä että palkankorotuksista, Urrila kirjoittaa Twitterissä.

– Ihan joka ikinen, tulotasosta riippumatta. Marginaalivero ei ole asia, johon vain hyvätuloiset törmäävät, hän jatkaa.

Urrila painottaa, että marginaaliveron kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, mikä tuloraja tai veroprosentti verokortilla kenelläkin sattuu olemaan.

– Marginaalivero on se vero, jonka lisätulot ansainnut lopulta maksaa, kun verotus valmistuu, palautusten ja jälkiverojen jälkeen, Urrila täsmentää.

Hänen mukaansa marginaaliverotus on Suomessa kireää jo varsin matalilla tulotasoilla.

– Keskituloiset maksavat helposti noin 50 prosenttia lisätuloistaan, monet akateemiset asiantuntijat (vaikka terveyskeskuslääkärit) noin 60 prosenttia.

Nämä ovat Urrilan mukaan kansainvälisesti korkeita lukuja ja Suomen verojärjestelmän iso ongelma.

– Monet verrokkimaamme, muun muassa Ruotsi ja Tanska, ovat keventäneet marginaaliveroa erityisesti asiantuntijatehtävissä. Ruotsi poisti vuonna 2020 ns. raippaveron, jolloin marginaaliverot laskivat viidellä prosenttiyksiköllä yli 70 000 euron vuosiansioilla. (Muutoksen teki muuten sosiaalidemokraattinen hallitus), Urrila tviittaa.

– Tanskan uusi ”sinipuna”hallitus puolestaan on laskemassa marginaaliveroa peräti 7,5 prosenttiyksiköllä noin 75 000-100 000 euron vuosiansioilla.

Urrila toivoisi, että työn verotus nousisi vahvemmin esiin myös Suomen vaalikeskusteluissa, julkisen talouden tilanteesta huolimatta.

– Paljon muutakin tarvitaan, mutta ilman korkeaa työllisyyttä ja työhön kannustavaa yhteiskuntaa emme tästä kuiville pääse. Suomen pitäisi olla myös houkutteleva asuin- ja työntekopaikka parhaimmille kansainvälisille kyvyille. Nyt muut Pohjoismaat ajavat edelle.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)