Verkkouutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Ei rahaa, ei henkilökuntaa, eikä ensimmäinen kerta tältä hallitukselta”

Sinuhe Wallinheimo arvostelee hallituksen tapaa tehdä uudistuksia.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo arvostelee hallituksen tapaa tehdä isoja uudistuksia ilman, että niiden toteutukseen on varattu riittävästi rahaa tai työvoimaa.

– Ei rahaa, ei henkilökuntaa. Eikä ole ensimmäinen kerta tältä hallitukselta. Hoitajamitoituksessa sama tarina. Tehdään kiristykset ja annetaan seuraavan hallituksen hoitaa rahat ja henkilöstö. Toivottavasti Suomen kansa näkee tämän jallituksen läpi, Wallinheimo toteaa Twitterissä.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvioi tiistaina, että hallituksen valmistelema esitys perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämisestä nykyisestä 90 päivästä seitsemään päivään ei ole nykymuodossaan realistinen.

Suurin este hoitotakuulle on pula terveydenhuollon työntekijöistä. Vuonna 2019 sote-alalla jäi palkkaamatta lähes 25 000 työntekijää ja työvoimapula on vielä entisestään pahentunut koronapandemian aikana.

VATT:n mukaan työvoimapulan poistaminen vaatii, että perusterveydenhuoltoon käytetään nykyistä merkittävästi enemmän rahaa. Hallitus on arvioinut kustannuspaineen olevan 9–10 prosentin luokkaa vuosina 2023–2025, mutta laskelmien luotettavuutta on VATT:n mukaan mahdotonta arvioida.

Hoitotakuun kiristämisen on tarkoitus toteutua 1.4.2023 eli lähes samaan aikaan alueuudistuksen kanssa. VATT toteaa, että kahta näin suurta uudistusta ei tulisi tehdä samaan aikaan, vaan hoitotakuun uudistus pitäisi vaiheistaa ajallisesti ja alueellisesti.

LUE MYÖS:
VATT: Seitsemän päivän hoitotakuu on epärealistinen (VU 18.1.2022)

Uusimmat
MAINOS