Kansanedustaja Anna Kontula. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Eduskunnan jättävä Anna Kontula: Tämä talo on jäänyt 1980-luvun limboon

Kansanedustajan mukaan ympäristökriisin vakavuutta ei vieläkään ymmärretä.
Picture of Matti Lepistö
Matti Lepistö
Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton kansanedustajan, sosiologi Anna Kontulan mukaan asiaperustelut ovat korvautuneet tunnepuheella myös yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Alkujaan terapian tarpeisiin kehitetty kieli ja näkökulma ovat valuneet kaikkialle yhteiskunnan huokosiin. Myös julkisuus on kasvavasti kiinnostunut tunteista, mielen hyvinvoinnista, persoonallisuuksista ja psykologiasta. Tämä on Kontulan mukaan johtanut siihen, että poliitikoilta ei enää odoteta tekoja tai argumentaatiota. Heiltä odotetaan tunneperformansseja.

Tähän johtopäätökseen hän tulee tuoreessa kirjassaan Kadonneen järjen metsästys (Into 2024).

Ovatko kansanedustajat ja äänestäjät kadottaneet järkensä?

– Luulen, että pikemminkin on luotu sellaisia keskustelufoorumeja, joissa järjen käyttö ei ole sallittua. Sen takia sitä täytyy vähän etsiä, Anna Kontula vastaa kysymykseen Verkkouutisten Asiakysymyksen videohaastattelussa.

Jakson voi katsoa tästä klikkaamalla.

Tunteet ovat ottaneet Kontulan mukaan ylivallan julkisessa keskustelussa. Se hänen mukaansa esiintyy esimerkiksi siten, että poliitikkojen lausunnoista uutisoidaan erilaisten tunteiden kautta.

– Kansanedustaja X pöyristyi, järkyttyi tai hämmästyi… Keskiössä ei ole se, mitä mieltä joku on asiasta vaan se, millainen tunnekuohu on poliitikossa kulloinkin herännyt, hän antaa esimerkin politiikan uutisoinnista.

– Politiikasta on tullut vähän sellaista omien fiilisten raportointia, mikä mielestäni on tietenkin hirveän huolestuttavaa sen takia, että eiväthän kansalaiset meitä pääsääntöisesti tänne valitse tuntemaan tunteita vaan tekemään perusteltuja päätöksiä ja mielellään viisaita päätöksiä, hän jatkaa.

Kontula kertoo saavansa melko paljon kansalaisilta palautetta siitä, että hän ei ole hoitanut ”tunneperformansseja” oikealla tavalla tai osoittanut tunteita oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Pärjääkö politiikassa enää, jos kansanedustajana tai ministerinä ei avaudu tunteistaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai lehtijutuissa?

– En sanoisi, että on vaikea pärjätä, mutta vähän enemmän töitä sen eteen on tehtävä, koska silloin on koko ajan altavastaajana suhteessa siihen normiin. Ehdottomasti tunnepelaaminen on se helpoin tie (pärjätä), Kontula vastaa.

Argumentoinnin korvautuminen tunnepuheella johtuu hänen mukaansa osin siitä, että median klikkiotsikoissa tunne toimii paremmin kuin perusteltu argumentointi. Lisäksi sosiaalinen media on kiivastahtinen, joten tunne on nopein tapa ottaa kantaa asioihin.

– Ei ole tavallaan antaa siihen ensimmäiseen tyrskyyn muuta kuin tunteita, koska asioiden ajattelu on hidasta puuhaa, hän toteaa.

Kontula on kertonut jättäytyvänsä pois eduskunnassa tämän vaalikauden jälkeen. Hän kertoo, että tunnepuheen korostuminen politiikassa on ”korkeintaan välillinen syy”. Tärkein syy päätöksen taustalla on se, että eduskunta ei hänen mukaansa keskity kansakunnan ja ihmiskunnan tärkeimpiin kysymyksiin, kuten ympäristökriisiin.

– Tämä talo on jäänyt sellaiseen 1980-luvun limboon, johon ei ole tullut mitään uusia kysymyksenasetteluja sen jälkeen. Puhutaan edelleen työllisyydestä, velkaantumisesta ja niin poispäin, kun ympäristökriisi koko ajan syvenee ympärillämme ja jokainen tekemätön vuosi tuottaa meille isompia kustannuksia tulevaisuuteen, hän toteaa.

– Nyt jo tiedetään, että vaikka ympäristökriisiin tartuttaisiin kaikilla olemassa olevin keinoin, niin siitä huolimatta murros on aivan valtava, eikä siihen varauduta tässä talossa juuri millään tavalla.

Kontula aikoo jatkaa kirjojen kirjoittamista ja vaikuttamista muilla politiikan areenoilla.

KATSO VIDEOHAASTATTELU
Anna Kontula: Terapiayhteiskunta tekee ihmisistä passiivisia uhreja

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot