Verkkouutiset

Vladimir Putin. LEHTIKUVA/AFP Mikhail Metzel

”Demokratioiden sijaan käyttäydymme kuin diktaattorin keittiöpsykologit”

Historioitsija huomauttaa, että Venäjän lepyttelyllään länsijohtajat pyytävät rikoksen uhria lohduttamaan sen tekijää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lännessä on esiintynyt näkemyksiä, joiden mukaan Vladimir Putinille pitäisi löytää ”ulospääsytie”, tarjota ”pieni voitto” tai edes jotakin vastaava sekä ennen kaikkea  olla nöyryyttämättä. Erityisesti Putinin ”nöyryyttämisestä” on ollut huolissaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron, jonka mielestä Venäjälle ei saa olla liian kova, koska kyseessä on silti ”suuri kansakunta”. Macron onkin puhunut ainakin sata tuntia puhelimessa Putinin kanssa ja hän näkee itsensä suurena välittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä.

Yalen yliopiston historian professori Timothy Snyder on jo aiemmin sanonut, että lännen tulisi miettiä enemmän Putinin sijaan ukrainalaisia, mistä Verkkouutiset on kirjoittanut tässä jutussa. Blogissaan Snyder jatkaa aiheesta keskittyen pohtimaan asiaa enemmän ukrainalaisten näkökulmasta.

– Ajatellaan nyt mitä me pyydämme ukrainalaisilta, kun puhumme Ukrainan alueiden luovuttamisesta ”poistumistien” tarjoamiseksi Putinille. Me pyydämme kansanmurhasodan uhriksi joutunutta kansaa lohduttamaan rikkojaansa. Odotamme ukrainalaisten, jotka tietävät Venäjän politiikan olevan vain fiktiota, tekevän uhrauksia maailmassa, jossa heidän perheensä ja ystävänsä elävät ja kuolevat. Me pyydämme ukrainalaisia tuomitsemaan osan kansastaan etnisesti puhdistettaviksi, jotta voisimme edes hieman helpottaa venäläisiä televisiotuottajia, joiden kansanmurhaan yllyttävä vihapuhe on yksi julmuuksien tausta-aiheuttaja.

– Kuten ukrainalaiset yrittävät meille kertoa, kliseet Putinin ”nurkkaan ajamisesta” ja ”poistumistiestä” ainoastaan pitkittävät sotaa vetäessään pois huomion Venäjän kärsimän tappion yksinkertaisesta välttämättömyydestä.

Snyder huomauttaa, että ”alkaessamme puhua Putinin psyykkisistä tarpeista ja käsitellessämme sitä väärin ymmärtämämme Venäjän politiikan kautta, syrjäytämme Ukrainan demokratian”.

– Sen sijaan, että käyttäytyisimme kuin liittoutuneet demokratiat, me käyttäydymme kuin diktaattorin keittiöpsykologit. Se ei sovi meille. Me kohdistamme empatiamme diktaattoriin, joka ainoastaan hyödyntää sitä jatkaakseen sotaa, ja pois kansasta, jonka tulee sodan lopettamiseksi voittaa se.

Snyder huomauttaa, että lepyttelypolitiikka ainoastaan vie huomion pois heistä, jotka ovat ”aidosti nurkkaan ajettuja: ukrainalaiset”.

– Heitä uhkaa hävittäminen kansakuntana, ja sen takia he taistelevat.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)