Verkkouutiset

Natsit tuomiolla Nürnbergin oikeudenkäynnissä 1946. Tunnetuin tuomittu Hermann Göring vasemmassa laidassa. Wiki Commons

Brittitutkija: Ilman oikeutta aggressio palaa valtioiden välineeksi

Nürnbergin oikeudenkäynti natseja vastaan toimii Edward Lucasin mielestä hyvänä esimerkkinä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jo yli kaksi miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut Justice for Ukraine -vetoomuksen Venäjän sotarikoksia käsittelevän kansainvälisen erityistuomioistuimen perustamiseksi. Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Britannian entinen pääministeri Gordon Brown, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba, johtava kansainvälisen oikeuden asiantuntija Philippe Sands, Nürnbergin sotilastuomioistuimen entinen syyttäjä Benjamin Ferencz ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen entinen päätuomari Nicolas Bratza.

Vetoomus on nimekkään brittiläisen turvallisuuspolitiikan tutkijan Edward Lucasin mukaan tärkeä, koska tälläkin hetkellä venäläiset jatkavat Ukrainan pommittamista ja ukrainalaisten laajamittaista tappamista, raiskaamista, kiduttamista ja kyydityksiä.

– Ne kaikki ovat rikoksia. On kuitenkin yksi rikos, joka on mahdollistanut kaikki muut. Oli nimittäin Venäjällä tiettyjen henkilöiden valinta ryhtyä tähän julmaan ja provosoimattomaan hyökkäyssotaan. Näiden henkilöiden pitää joutua vastuuseen päätöksestään, Lucas twiittaa.

– Ratkaisu natsien saattamisesta oikeuteen ei syntynyt vasta heidän kärsimänsä tappion jälkeen. Vuonna 1942, toisen maailmansodan synkimpinä aikoina, liittoutuneet ja miehitettyjen maiden pakolaishallitukset katsoivat sen olevan ainoa tapa varmistaa kestävä rauha. Tämä johti sekä Nürnbergin oikeudenkäyntiin että YK:n peruskirjaan, hän toteaa.

Hyökkäyssotaa määrittelee Lucasin mukaan sen luonne, vakavuus ja mittakaava, jolla se loukkaa YK:n peruskirjaa.

– Venäjän hyökkäyssota on ennennäkemätön sitten toisen maailmansodan, sillä sen julkilausuttuna tavoitteena on YK:n jäsenvaltion lakaiseminen maan päältä. Sellaista me emme saa milloinkaan normalisoida, hän sanoo.

– Tälläkään kertaa hirmuteot eivät koskaan lopu, ellei oikeutta tapahdu. Kyse ei ole vain Ukrainasta. Venäjän sota on hyökkäys myös sitä sääntöperusteista järjestelmää kohtaan, johon kaikki maat olivat sitoutuneet. Ilman kansainvälistä oikeutta aggressio palaa valtioiden toiminnan normaaliksi välineeksi, hän toteaa.
Venäjä on hänen mukaansa yhä uudelleen selvästi osoittanut, että se aikoo jatkaa hyökkäyssotaansa ja raakuuksiaan, ellei niistä koidu sille seurauksia. Elleivät venäläiset joudu vastuuseen tekemistään rikoksista, kynnys niiden tekemiseen madaltuu entisestään.

– Toisen maailmansodan brutaalin aggression jälkeen me kaikki vannoimme: ”Ei koskaan enää”. Nyt meidän on myös tarkoitettava sitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)