Britannian hallitus viimeistelee lähiviikkoina julkistettavaa puolustus- ja turvallisuusselontekoa, jonka odotetaan paljastavan, milloin maan puolustusmenot nousevat pääministeri Keir Starmerin lupaamalle 2,5 prosentin tasolle bruttokansantuotteesta.
Vaikka 2,5 prosentin bkt-tason saavuttaminen olisi tervetullut asia, edes se tuskin kuitenkaan enää riittää, sanoo Naton entinen huippuvirkamies, kenraalimajuri evp. Gordon ”Skip” Davis Center for European Policy Analysis -ajatushautomon (Cepa) julkaisemassa artikkelissa.
Tulevaan selontekoon ei hänen käsityksensä mukaan sisälly sellaisia menolisäyksiä, jotka mahdollistaisivat kaikkien niiden joukkojen ja suorituskykyjen muodostamisen, joihin Britannia on Naton puolustussuunnitteluprosessissa sitoutunut.
Yhdysvaltain entinen Nato-suurlähettiläs Kurt Volker on Davisin kanssa samoilla linjoilla. Hän uskoo presidentti Donald Trumpin ymmärtävän, että puolustusmenojen lisäykset ja niiden mahdollistamat lisäpanostukset vievät aikaa, mutta pitää 2,5 prosentin tasoa riittämättömänä.
– Arvelen, että hän odottaa maiden määrittävän puolustusmenojen tavoitetasoksi noin 3,5 prosenttia bkt:sta ja että niillä on myös realistiset suunnitelmat siihen pääsemiseksi, Volker painottaa.
Britannian osalta tämä edellyttäisi puolustusmenojen kasvattamista noin 50 prosenttia nykytasosta, mikä tarkoittaisi 25 miljardin punnan eli noin 31 miljardin euron vuotuista lisäystä, Cepan tutkijat Mila Tanghe ja Francis Harris sanovat.
– Trumpin hallinto haluaa Euroopan tekevän enemmän huolehtiakseen itsestään, jotta me voimme keskittyä muualle. Haluamme myös Euroopan tukea tietyissä asioissa, kuten Kiinan patoamisessa, Volker selittää.
– Hallinto on valmis ottamaan johtoroolin suhteessa Kiinaan, mutta odottaa, että Eurooppa puolestaan kantaa enemmän vastuuta maanosan turvallisuudesta. Britannian odotetaan antavan oman panoksensa tähän. Tämä on heidän [Trumpin hallinnon] näkemys työnjaosta, hän tarkentaa.