Verkkouutiset

Brexit-kaaos varastaa shown EU-huippukokouksessa

Jäsenmaat yrittävät auttaa pääministeri Theresa Mayta saamaan erosopimuspaketti hyväksytyksi Britannian parlamentissa.

EU-maiden johtajat aloittavat tänään iltapäivällä kaksipäiväisen EU-huippukokouksen Brysselissä. Päähuomion vie Brexit-kaaos. Normaalisti EU-maiden johtajat marssivat huippukokoussaliin käsissään paperit, jotka on tarkasti etukäteen valmisteltu kotimaassa ja EU-suurlähettiläiden kesken. Nyt sellaiseen ei ole ollut mahdollisuutta.

– Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Jäsenmaat eivät ole ehtineet valmistella asiaa, koska tilanne Britannian puolella muuttuu koko ajan, kommentoi kokousta seuraava EU-lähde Verkkouutisille.

Brexitin ei alun perin pitänyt olla kokouksen asialistalla ollenkaan. Tilanne muuttui alkuviikolla, kun Britannian pääministeri Theresa May päätti yllättäen lykätä tiistaiksi suunniteltua EU-erosopimusäänestystä Britannian parlamentissa. Parlamentti olisi suurella todennäköisyydellä äänestänyt sopimusta vastaan.

Erosopimuspakettia ei avata

May selvisi keskiviikkoiltaisesta Britannian konservatiivipuolueen epäluottamusäänestyksestä ehjin nahoin. Hän tulee torstai-iltana huippukokouksessa pyytämään EU-mailta apua tilanteeseensa. Paljon ei kuitenkaan EU:n puolella ole tehtävissä.

– Britannian erosopimuspakettia ei avata. EU-maat ovat ehdottoman yksimielisiä tässä asiassa, vakuutti EU-virkamies kokouksen alla.

Myös May on itse sanonut, että Britannian ja EU:n neuvottelema eropaketti paras ja ainoa mahdollinen. Se ei kuitenkaan kelpaa kovaa Brexitiä ajaville brittipäättäjille. He pelkäävät, että erosopimukseen sisältyvästä niin kutsutusta Irlannin backstopista tulee pysyvä. Heidän mukaansa backstopin takia koko EU-ero vesittyy.

Backstop tarkoittaa sitä, että Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti noudattaa EU:n tullimääräyksiä, kunnes löydetään tapa, jolla Pohjois-Irlantikin saataisiin irti EU:n säädösten piiristä. Näin vältetään kova Brexit eli tiukat rajamuodollisuudet EU-maa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä.

Riittääkö poliittinen julistus?

EU-maat voivat Verkkouutisten haastattelemien EU-lähteiden mukaan laatia erosopimuspakettiin liitettävän poliittisen julistuksen, jossa vakuutetaan, että Irlannin backstop on vain väliaikainen ratkaisu ”kunnes kauppasopimus on valmis”.

EU-maat sitoutuvat myös jatkamaan kauppasopimusneuvotteluita Britannian kanssa, vaikka backstop astuisi voimaan. Lisäksi jäsenmaat voivat päättää, että he yrittävät etsiä myös muita vakuuksia Britannialle, kunhan ne eivät ole ristiriidassa erosopimuspaketin kanssa.

– Mikä tämän kädenojennuksen juridinen merkitys on, onkin kokonaan toinen asia, huomauttaa EU-virkamies.

Kyseessä on Mayn viimeinen EU-huippukokous ennen Britannian eroa. Näillä näkymin Britannian parlamentti äänestää EU-erosopimuksesta tammikuussa.

LUE MYÖS: EU:n rahoitusneuvottelut levällään – Brexit vie ison palan budjetista

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)