Verkkouutiset

Björn Wahlroos: Olen huolestunut että meitä ei johda kukaan

Björn Wahlroosin mukaan prosessi, jolla nyt tulkitaan perustuslakia, ei ole oikeusvaltiolle kunniaksi.

Pankkiiri Björn Wahlroos ei usko, että perustuslain säätäjät ovat tarkoittaneet, että laki toimisi niin kuin se nyt toimii.

– Mitä enemmän maallikona syventyy perustuslakiin, sitä enemmän lievä myötähäpeän fiilis siitä tulee, hän sanoi tuoreen pamflettinsa Hiljainen vallankumous esittelytilaisuudessa Helsingissä maanantaina.

Wahlroosin mukaan prosessi, jolla nyt tulkitaan perustuslakia, ei ole oikeusvaltiolle kunniaksi, ja siksi sille täytyisi välttämättä tehdä jotain.

Hän kertoi myös olevansa huolestunut, että meitä ei johda kukaan.

– Toimeenpanevan vallan tyhjiö on alkanut täyttyä, mutta ei niin, että se olisi produktiivinen, hän arvioi.

Tyhjiö ei hänen mukaansa ole täyttynyt millään uudentyyppisellä diktaattorilla, vaan suurella joukolla yksilöitä ja järjestöjä, joiden yhteiseksi nimittäjäksi on muodostunut se, että niilla on ”helvetin hyvä kyky vetää käsijarrua”.

Ne edustavat hänen mielestään varsin pientä vähemmistöä, mutta niille on tässä prosesissa syntynyt suhteettoman suuri vaikutusvalta. Ne kuitenkin käyttävät harvoin produktiivisesti viemään esityksiä eteenpäin, vaan paljon useammin sitä käytetään lyömään käsijarru kiinni.

– Mun suuri ongelma ei ole, onko presidentilla valtaa vai ei, vaan mun suuri kysymys on, että jollain pitää olla se helkkarin valta, Wahlroos painotti.

Lue myös:

Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki oli hiljainen vallankumous

Kimmo Sasi: Ongelmat ovat muualla kuin presidentin valtaoikeuksien vähentämisessä

Uusimmat
MAINOS