Verkkouutiset

Elinkeinoelämän vaikuttaja Björn Wahlroos Helsingissä syyskuussa 2023. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Björn Wahlroos: Nämä epävarmuudet vaikuttavat talouteen

Epävarmuudet liittyvät geopolitiikkaan, teknologiaan ja rahapolitiikkaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talousvaikuttaja Björn Wahlroosin mukaan vuosi 2024 on monessa mielessä täynnä epävarmuutta, joka liittyy geopolitiikkaan, teknologiaan ja rahapolitiikkaan. Wahlroosia haastatellaan Mandatumin Magazine-julkaisussa.

Geopolitiikkaan liittyviä epävarmuustekijöitä ovat Wahlroosin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Yhdysvaltain tulevat presidentinvaalit ja Kiinan ja Taiwanin väliset jännitteet.

Sotatalouteen siirtyminen piristää Venäjän taloutta lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmällä tähtäimellä sanktiot purevat.

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulos voi vaikuttaa Ukrainan lisäksi Kiinan ja Taiwanin välisiin jännitteisiin ja siten maailmantalouteen. Jatkokaudelle pyrkivää entistä presidenttiä Donald Trumpia pidetään Wahlroosin mukaan arvaamattomampana kuin hän todellisuudessa on.

Talousvaikuttajan mukaan Kiinan tapahtumat ovat vaikeasti ennakoitavissa ja maasta on muodostunut merkittävä riskitekijä myös taloutensa puolesta. Ongelmia aiheuttaa etenkin ristiriitainen hallintojärjestelmä, jossa yhtä maailman kapitalistisimmista järjestelmistä hallitsee kommunistinen puolue.

– Tämän ihmeellisen yhtälön legitimiteetti perustuu vain yhteen asiaan: lupaukseen alati nousevasta elintasosta. Mikäli tämä lupaus ei jatkossa enää täyty, Kiinan poliittisessa järjestelmässä voi tapahtua paljon, Wahlroos toteaa.

Toisena teemana Wahlroos nostaa esille teknologian kehityksen etenkin puhtaan energian ja tekoälyn näkökulmasta.

– Energiantuotannossa on tarjolla suuria mahdollisuuksia, ja jos arvaa oikein niin lähivuosina voi tehdä paljon tuottoa, Wahlroos arvioi.

Jo muutaman vuoden sisällä alkaa luultavasti olla aiheellista miettiä esimerkiksi, miten tekoälyn vaikutus näkyy teknologiasektorin sijoituskohteiden arvonkehityksessä.

Wahlroos kyseenalaistaa asiantuntijoiden ja analyytikoiden käsityksen siitä, että korkotaso tulisi pian rymisten alas.

– Jos euroalueen talous kasvaa 0,5 prosenttia ja inflaatio on 2,5 prosenttia, ohjauskoron pitäisi olla 3 prosenttia. Nyt näyttää siltä, että olemme palaamassa normaaliin tasapainotilanteeseen. Jos euroalueen korot palaavat takaisin nollan ja yhden väliin, jokin on pielessä, Wahlroos sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)