Kryptovaluutta bitcoinin arvo on 2,5-kertaistunut vuodessa ja saanut myös rikolliset liikkeelle., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Bitcoinin kurssinousu sai rikolliset liikkeelle – tällainen on tyypillinen huijaus

Finanssiala ry:n mukaan suomalaiset menettivät viime vuonna sijoitushuijauksiin yhteensä 16,2 miljoonaa euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kryptovaluutta bitcoinin arvonnousu on saanut myös rikolliset liikkeelle, muistuttaa OP Ryhmä.

Bitcoinin arvo on 2,5-kertaistunut vuodessa. Kurssihuumaa pyrkivät hyödyntämään myös rikolliset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Sijoitushuijaukset ylikorostuvat, kun jokin markkina kasvaa todella nopeasti ja mahdollistaa sijoittajille korkeita tuottoja. Kryptovaluuttahuijauksia nähtiin noin vuoden ajan huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Selvä käänne tapahtui kuitenkin pian sen jälkeen, kun bitcoinin kurssi alkoi hätyytellä ennätyslukemia, kertoo OP:n Väärinkäytösten hallinnan päällikkö Kim Sirén OP Ryhmän tiedotteessa.

Finanssiala ry:n mukaan suomalaiset menettivät viime vuonna sijoitushuijauksiin yhteensä 16,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 vastaava summa oli 8,5 miljoonaa euroa, eli vuodessa sijoitushuijaukset lähes kaksinkertaistuivat.

Finanssiala ry on arvioinut, että läheskään kaikista sijoitushuijauksista ei ilmoiteta omalle pankille, jolloin niiden todellinen määrä voi olla huomattavasti suurempi.

Tyypillisissä kryptovaluuttahuijauksissa rikolliset uskottelevat uhrille sijoituskohteen tuottavan varmuudella suuria voittoja. Uhrille pyritään myös luomaan kiireen ja paineen tunne esimerkiksi sanomalla, että tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan. Usein sijoitushuijaus saa alkunsa sosiaalisessa mediassa, jossa uhri saa joko suoran yhteydenoton esimerkiksi sijoitusneuvojaksi tekeytyvältä huijarilta tai luovuttaa yhteystietonsa valemainokseen.

Rikolliset saattavat tehdä uhrin rahoilla myös oikeita sijoituksia todellisiin kryptovaluuttoihin, mutta siirtää omistukset omaan kryptolompakkoonsa eli kryptovaluuttojen säilytyspaikkaan. Uhri ei välttämättä ymmärrä, että ostetut kryptovaluutat eivät tällöin ole hänen omistuksessaan.

– Pelko siitä, että ei pääse osaksi huikeita tuottoja aiheuttaa sijoitushuijausten uhreille kiireen tunnetta, josta seuraa epärationaalista käytöstä. On erittäin tärkeää sijoittaa aina vain sellaiseen, minkä itse ymmärtää ja toimiluvan omaavien palvelutarjoajien kautta. Liian hyviin tarjouksiin ei kannata uskoa, sillä lähes aina, jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta, Sirén painottaa.

Näin vältät huijauksen
  1. Älä paljasta pankkitunnuksiasi kenellekään – pankki, viranomaiset tai mikään muu luotettava toimia ei koskaan kysy niitä.
  2. Suhtaudu varauksella poikkeuksellisen hyviä tuottoja lupaileviin sijoitustuotteisiin ja niitä markkinoiviin mainoksiin, sivustoihin ja myyjiin.
  3. Jos houkuttelevassa mainoksessa on tuntemasi pankin tai muun luotettavan toimijan logo, varmista kyseisen pankin tai toimijan asiakaspalvelusta onko kyseessä aito tuote ja mainos vai kyseisen toimijan logoa hyödyntävä huijaus.
  4. Ennen kuin sijoitat mihinkään sijoitustuotteeseen, tarkista sitä tarjoavan yrityksen tiedot. Varmista, että sillä on asianmukainen toimilupa, eikä yritys ole Finanssivalvonnan varoituslistalla.
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)