Verkkouutiset

Kaksi naista al-Holin leirillä Pohjois-Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / DELIL SOULEIMAN

Ben Zyskowicz: Tästä syystä al-Holista palanneet ovat päässeet vähemmällä kuin muualla

Kansanedustaja arvostelee oikeustieteilijöiden näkemyksiä ylikireiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeusoppineiden ”ylikireät tulkinnat” ovat syynä sille, että terrorismilainsäädäntö on Suomessa muuta Eurooppaa lepsumpaa. Näin arvioi kokoomuksen veteraanipoliitikko Ben Zyskowicz Verkkouutisten BenTV:ssä.

Tosin kuin monissa muissa Euroopan maissa, ei al-Holin leiriltä Suomeen kotiutuneista ISIS-vaimoista yksikään ole joutunut edes esitutkintaan, Zyskowicz huomauttaa. Esimerkiksi Saksassa ISIS-naisia on tuomittu muun muassa terrorismin tukemisesta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja muista vakavista rikoksista. Suomessa esitutkintakynnys ei ole yhdessäkään tapauksessa ylittynyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Juristi Zyskowicz ihmettelee nyt, miksi Suomi eroaa näin huomattavasti oikeuskulttuuriltaan rinnastettavista maista.

– Miksi näin? Miksi Suomessa terrorismilainsäädäntö, jolla torjutaan terrorismia ja rangaistaan siitä, on lepsumpaa ja väljempää kuin muissa Euroopan maissa, hän kysyy.

Kun lainsäädäntöä joitakin vuosia sitten uudistettiin, pitivät useat oikeusoppineet esityksiä liian tiukkoina, Zyskowicz muistuttaa.

– Suomessa oikeustieteilijät ovat olleet kriittisiä terrorismilakien kiristämiselle, koska se uhkaa terrorismista epäiltyjen perus- ja ihmisoikeuksia, Zyskowicz sanoo.

Tämän ajattelun takia lainsäädäntöä ei saatu Suomessa hyvissä ajoin kiristettyä, kokoomusedustaja arvioi.

– Mikä on tämä ajattelu? Tämä on näiden oikeustieteilijöiden ja professoreiden ylikireä tulkinta perus- ja ihmisoikeuksien vaatimista rajoituksista viranomaisten, esimerkiksi poliisin, toimivaltaan.

Rajoituksia tarvitaan, Zyskowicz toteaa, mutta ylikireiden tulkintojen takia al-Holin palaajat ovat kansanedustajan mielestä Suomessa nyt täysin vapaana.

– Itse olen sitä mieltä, että Suomessa pitää poliisille antaa kaikki ne toimivaltuudet, jotka Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa voidaan antaa. Tämä on uuden hallituksen linja.

Zyskowicz kehottaa kiinnittämään huomiota myös Lahden terrorismioikeudenkäyntiin. Kenenkään ei tämän jälkeen pidä väheksyä ääroikeistolaisten aiheuttamaa uhkaa suomalaiselle yhteiskunnalle ja suomalaisten turvallisuudelle, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)