Verkkouutiset

Maahanmuuttoviraston toimipiste.

Asiantuntija tyrmää HS:lle: Maahanmuutto ei ratkaise Suomen ongelmia

Tutkijan mukaan työperäinen maahanmuutto ei poista rakenteellisten uudistusten tarvetta.

Helsingin kaupunginkanslian erikoistutkija Pasi Saukkonen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että julkinen keskustelu työperäisestä maahanmuutosta on ajautunut epärealistisille raiteille. Maahanmuuttoa viljellään vastauksena Suomen terveydenhuollon osaajapulan ja huoltosuhteen ongelmiin niin poliitikkojen kuin elinkeinoelämänkin puolesta.

Saukkonen kuitenkin korostaa, että Suomi kamppailee työvoimasta muiden Euroopan maiden joukossa.

– Meidän asemamme kilpailutilanteessa ei ole kummoinen. Jos verrataan palkkatasoa, Norja on hitosti parempi. Ihmiset tekevät rationaalisia valintoja, Saukkonen muistuttaa.

Työperäisestä maahanmuutosta on usein toivottu ratkaisua myös Suomen autioituvien syrjäseutujen tilanteeseen. Tästäkään tutkija ei kuitenkaan innostu.

– Länsimaista ei löydy sellaista esimerkkiä, että kansainvälisellä rekrytoinnilla olisi ratkottu väestörakennetta tai työvoimapulaa alueilla, jossa ei muutenkaan ole dynamiikkaa ja josta muutenkin ihmiset ennemmin lähtevät, Pasi Saukkonen toteaa.

Tutkijan mukaan julkinen keskustelu sekä poliittiset linjanvedot aiheesta eivät kuitenkaan vastaa realiteetteja.

– Kun meillä on jo nyt isoja ongelmia, niin missä olemme 10–15 vuoden päästä. Tämä tosiasia tuottaa niin hankalia ja epämiellyttäviä ratkaisuehdotuksia, että silloin messiaaninen ajatus ulkomaisesta työvoimasta tuntuu varmasti mukavalta, vaikka siihen ei ole perusteita, Saukkonen toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)