Verkkouutiset

Pankit arvioivat useita seikkoja lainaa myöntäessä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Asiantuntija MTV:lle: Tämän vuoksi lainaa ei ehkä saa

Pankit arvioivat lainaa myöntäessä useita seikkoja parisuhdestatuksesta luottohistoriaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maksukyky on tärkein syy sille, miksi luottoa tai lainaa hakevalle henkilölle ei sitä myönnetä. Pankit harkitsevat kuitenkin lainaa myöntäessä myös useita muita seikkoja, kertoo MTV.

Henkilön tulot ja palkasta pakollisten menojen jälkeen jäävä rahan määrä eli maksukyky muodostaa tärkeimmän arviointiperusteen, kun pankki harkitsee, myönnetäänkö asiakkaalle lainaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Maksukyky on ehkä yksi tärkeimmistä tekijöistä, tiivistää Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen.

Lisäksi lainaa myöntäessä pankki arvioi hakijan muita velkoja. Korkeat tulot ja pienet menotkaan eivät välttämättä auta, jos hakijalla on entuudestaan paljon lainaa ja korkeat velanhoitokulut. Tällöin lainaa voi olla vaikeampaa saada.

Alasta ja paikkakunnasta riippuen myös hakijan työmarkkinatilanne vaikuttaa harkintaan. Väliä on esimerkiksi sillä, onko työsuhde määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva.

Määräaikainen työsuhde ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, etteikö lainaa saisi.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla määräaikainen sairaanhoitaja varmasti löytää helposti uuden vastaavan jakson, Eronen kommentoi.

Vaikutusta on myös sillä, haetaanko lainaa yhdessä vai esimerkiksi kumppanin kanssa. Mahdollisuuksia saada lainaa parantaa se, jos sitä on maksmassa yhden ihmisen sijaan kaksi.

Myös aiemmalla luottohistorialla on väliä.

– Jos historiassa on maksuhäiriöitä, paljon tilin ylityksiä tai luoton maksu on viivästynyt, se voi vaikuttaa, Eronen kertoo.

Yleisin syy hylkypäätökselle on kuitenkin Erosen mukaan varsin yksinkertainen: Haetun lainan kokonaismäärä on liian suuri hakijan tuloihin nähden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)