Verkkouutiset

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailulla Abu Dhabissa 6.12.2023. AFP / LEHTIKUVA / SERGEI SAVOSTYANOV

Asiantuntija IS:lle: Tästä syystä vaaleihin käyvä Vladimir Putin vaikenee sodasta

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan mukaan Vladimir Putin pitänee matalaa profiilia vaaleihin asti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen asettuvansa uudelleen ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Venäläismedioiden mukaan Putin ilmoitti aikeistaan keskustelun yhteydessä Kremlissä kunniamerkkien jakotilaisuuden jälkeen. Putinin kerrotaan vastanneen myöntävästi Ukrainalta vallatun ja alueelle perustetun Donetskin tasavallan parlamentin puhemies Artem Zhogan pyyntöön, että Putin asettuisi ehdolle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi Ilta-Sanomille, että Putinin ehdokkuuden ilmoittaminen oli vain ajan kysymys. Ilmoitus annettiin mahdollisimman epävirallisessa yhteydessä ja huomaamattomasti.

– Tämä paljastaa sen, että asian irvokkuus, keinotekoisuus ja teennäisyys tiedetään hyvin Kremlissä, Lassila sanoo.

Lassila arvioi Putinin pitävän matalaa profiilia sekä karttavan sotateeman korostamista, sillä kansalaisten tyytymättömyys sotaan on kasvanut.

Sodan sijaan Putin haluaa todennäköisesti nostaa esille muun muassa kansantaloudessa tapahtuneita saavutuksia, kuten marraskuussa Moskovaan avatun Venäjä-nimisen näyttelyn, jossa esitellään maan aikaansaannoksia.

Lassilan mukaan Putinin varovainen linja tarkoittanee myös sitä, ettei Venäjältä ole odotettavissa mitään suurta ja poikkeuksellista ennen vaaleja. Uutta liikekannallepanoa tuskin tulee ennen vaaleja, sillä se vähentäisi todennäköisesti Putinin suosiota.

Putinin suurin haaste ja jännite liittyy Lassilan arvion mukaan tasapainotteluun siinä, millaista kuvaa sodasta ja lännestä Venäjä haluaa kansalaisilleen viestiä.

– Koko ajan tarvitaan enemmän ja enemmän militarismia ja länsivastaisuutta, mutta toisaalta yritetään viestittää, että kaikki on ikään kuin ennenkin, Lassila sanoo.

Lassilan mukaan uutta liikekannallepanoa tuskin nähdään vaalienkaan jälkeen, vaan Putin odottaa, mitä vuoden päästä järjestettävien Yhdysvaltain presidentinvaalien myötä tapahtuu siinä odotuksessa, että Donald Trump tekee paluun Valkoiseen taloon.

– Kreml uskoo siihen, että lännen tuki heikkenee ja Ukraina taipuu Lassila arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)