Elintarviketieteilijä Kaisa Somerpalo luettelee Ilta-Sanomille ruokia, joita ei itse suostuisi syömään.
Ensimmäisenä ovat buffettien tai juhlapöytien ylijäämäruoat. Somerpalon mukaan syynä on se, että pitkällä tarjollaoloajan jälkeen ruokien mikrobit lisääntyvät nopeasti. Jos buffetista ylijäänyttä ruokaa haluaa syödä vielä seuraavana päivänä, ne tulisi Somerpalon mukaan siirtää nopeasti kylmään ja kuumentaa ennen syömistä yli 70 asteeseen. Edellisen päivän buffetissa olleita raakoja ruokia kuten kylmäsavulohta ja salaattia Somerpalo ei söisi enää ollenkaan.
Toinen on keitetty, huoneenlämmössä seissyt riisi. Somerpalo ei söisi sitä siksi, että huoneenlämmössä pitkään ollut riisi on otollista alustaa bakteereille
Kolmas ovat vihreät tai itäneet perunat. Somerpalo ei söisi niitä siksi, että ne sisältävät solaniinia, joka on luontainen toksiini eli myrkky. Suurina pitoisuuksina se voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten vatsakipua, ripulia tai oksentelua.
– Jos idut ovat hyvin pieniä, perunan voi vielä kuoria ja käyttää, Somerpalo kertoo IS:lle.
Hän ei söisi myöskään raakaa ulkomaista lihaa. Tämä liittyy salmonellariskiin, joka on ulkomailla korkeampi kuin kotimaassa tuotetussa lihassa.
– Sen vuoksi kotimainen liha on siis yleensä turvallisempaa kuin ulkomainen. Raa’an lihan syöminen on kuitenkin aina riski, erityisesti jos lihaa ei ole käsitelty oikein, Somerpalo muistuttaa.
Asiantuntija ei söisi myöskään kuumentamattomia ulkomaisia pakastemarjoja. Somerpalon mukaan niissä voi olla sekä maksatulehdusta aiheuttavan hepatiitti A:n että vatsatautia aiheuttavan noroviruksen riski. Siksi ulkomaiset marjat tulisi kuumentaa kauttaaltaan vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittää kahden minuutin ajan.
– Kun marjat pakastetaan, niihin laitetaan vettä. Ulkomaisissa marjoissa tuo vesi voi olla saastunutta. Suomalaisissa pakastemarjoissa vesi on puhdasta, joten niitä voi käyttää kuumentamatta, Somerpalo sanoo IS:lle.
Viimeisenä Somerpalo sanoo kieltäytyvänsä raakamaidon juomisesta. Hänen mukaansa raakamaidon juominen on terveysriski, sillä se voi sisältää haitallisia bakteereja, kuten listeriaa, EHEC:iä ja salmonellaa.





