Verkkouutiset

Tullitarkastaja tutkii takavarikoituja nuuskapaketteja Torniossa. LEHTIKUVA / HANDOUT / TULLI / AKU HÄYRYNEN

Asiakirja vuodettiin – uhkaako Ruotsia ja EU:ta nuuskariita?

Nuuskanvalmistaja vaatii Ruotsin hallitukselta torjuvaa linjaa komission suunnitelmiin.

Vuodetun asiakirjan mukaan EU-komissio haluaa Ruotsin nostavan tuntuvasti nuuskaveroaan, uutisoi Aftonbladet. Toteutuessaan veronkorotus nostaisi annosnuuskan hintaa noin 34 kruunulla (3,13 eurolla) ja irtonuuskan hintaa noin 62 kruunulla (5,71 eurolla).

Kyse on komission ehdotuksesta uudeksi tupakan valmisteveroksi, joka on tarkoitus julkistaa joulukuussa. Tämän jälkeen jäsenvaltiot keskustelevat ja päättävät esityksestä.

Liittyessään EU:n jäseneksi 1995 Ruotsi sai liittymissopimuksessaan erityisluvan nuuskan myyntiin.

Ruotsin nuuskateollisuus tyrmää nyt kovin sanoin EU-komission suunnitelmat.

– Tämä on lähinnä provokaatio Ruotsia ja miljoonaa ruotsalaista nuuskankäyttäjää kohtaan, nuuskanvalmistaja Swedish Matchin viestintäjohtaja Patrik Hildingsson sanoo SVT:lle.

– Tästä voi tulla symbolikysymys, jolla on vaikutuksia ruotsalaiseen politiikkaan. Tämä voi vielä aiheuttaa päänvaivaa hallituksellemme.

Aftonbladetille Hildingsson luonnehtii esitystä ”holhouksen rajan ylittämiseksi”. Hän haluaa nyt Ruotsin hallituksen ottavan esitykseen selkeän kielteisen kannan.

– Mitä jos EU päättäisi korottaa italialaisen parmankinkun tai saksalaisen oluen verotusta? Tässä on periaatteessa kyse samasta asiassa. Nuuskan tapauksessa EU ei kunnioita jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeutta, hän sanoo.

Valtiovarainministeri Elisabeth Svantesson ei ole toistaiseksi kommentoinut vuodettua asiakirjaa, SVT kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)