Verkkouutiset

Arto Satonen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Työllisyystavoite on mahdollista saavuttaa kolmella keinolla

Työministeri Arto Satonen hakee mallia muista pohjoismaista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työministeri ja kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen uskoo, että hallituksen työllisyystavoite on mahdollista saavuttaa vain onnistumalla kolmessa asiassa. Satonen kirjoittaa aiheesta Uuden Suomen blogissaan.

Hallitus on asettanut työllisyystavoitteeksi 100 000 uutta työllistä. Satosen mukaan tavoitteessa voidaan onnistua ottamalla mallia muista pohjoismaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Työministerin mukaan kolme keinoa ovat sosiaaliturvan ja verotuksen muuttaminen työntekoon kannustavaksi, työttömien palveluiden muuttaminen yksilöllisemmäksi sekä työpaikkojen lisääminen työmarkkinoita uudistamalla.

– Periaatteessa kyse on yksinkertaisesta asiasta. Työn tekemisen ja työn teettämisen pitää kannattaa nykyistä paremmin, Satonen linjaa.

Sosiaaliturvan ja verotuksen kannustavuuden parantamiseen kuuluu työministerin mukaan se, että työnteko kannattaa enemmän kuin sosiaaliturva ja kokoaikatyö kannattaa enemmän kuin osa-aikatyö.

Muutoksen kuuluu olennaisesti kannustinloukkujen poisto. Esimerkiksi lapsikorotus poistetaan, sillä se aiheuttaa tällä hetkellä merkittävän kannustinloukun, joka ei kannusta työntekoon. Korotuksen poistolla saadaan lähes 10 000 lisää työllistä, ja samalla korotuksen poistoa kompensoidaan muun muassa korottamalla alle 3-vuotiaiden lapsilisää sekä tukemalla yksinhuoltajia ja monilapsisia perheitä.

Vastaava muutos koskee myös työttömyysturvan suojaosaa ja sen poistoa. Satonen huomauttaa, että poistosta huolimatta osa-aikatyö kannattaa silti jatkossakin.

– Osa-aikatyön ja työttömyysturvan yhteensovittaminen on toki jatkossakin mahdollista, mutta siirtyminen kokoaikatyöhön on aiempaa kannattavampaa, Satonen kertoo.

Työttömien palveluiden kehittäminen yksilöllisemmiksi on myös Satosen prioriteettilistalla korkealla. Muutoksilla tähdätään siihen, että uusi työ löytyisi ja avoimet työpaikat täytettäisiin nopeasti. Tehtäviin toimiin kuuluu muun muassa työnvälityksen mahdollistaminen myös työttömyyskassoille, jotka voivat jatkossa tarjota työllisyyspalveluita kuntien rinnalla.

– Nykyisen pakkohaun sijasta jatkossa luotetaan enemmän virkailijoiden harkintaan työnhakuvelvoitteita määrättäessä ja ylipäätään palveluita muutetaan yksilöllisimmiksi, Satonen toteaa.

Viimeinen keino, eli työpaikkojen lisääminen, onnistuu työministerin mukaan kehittämällä suomalaisen työn kilpailukykyä. Avainasemassa on paikallisen sopimisen lisääminen, työrauhan ja siten toimirauhan turvaaminen ja pk-yritysten työllistämiskynnyksen alentaminen.

Hallituksen kuuden miljardin euron säästötavoitteesta työllisten lisääminen kattaa kolmanneksen. Työllisyyden kasvu on tässä siis onnistumisen edellytys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)