Työministeri Arto Satonen (kok.) korostaa Turun Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan työllisyystoimien tärkeyttä Suomen taloudelle.
– Joka kahdeksas euro, jonka käytämme hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden tuottamiseen, rahoitetaan velkarahalla. Kansantaloutemme kantokyky ei yksinkertaisesti riitä rahoittamaan nykyisiä palveluita ja tulonsiirtoja, Satonen kirjoittaa.
– Ainoa keino hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi seuraaville sukupolville on, että yhä useampi työikäinen ja -kykyinen on töissä, hän jatkaa.
Satosen mukaan hallitus tekee uudistuksia, jotta suomalaisten yritysten kilpailukykyä pystytään parantamaan ja Suomi on yhä houkuttelevampi kohde investoinneille.
– Työllisyyskehityksen näkökulmasta on olennaista, että suomalaisiin yrityksiin syntyy uusia työpaikkoja, Satonen kirjoittaa.
Yritykset tarvitsevat myös työvoimaa. Hallitus pyrkiikin Satosen mukaan esimerkiksi purkamaan kannustinloukkuja.
– Työllisyyden kasvu edellyttää, että avoimet työpaikat ja työttömät työnhakijat kohtaavat nopeammin, Satonen toteaa. Hänen mukaansa resurssit työllistymisen palveluissa pyritään kohdentamaan hakijoille yksilöllisemmin. Lisäksi työttömyyskassat voivat auttaa jäseniään työllistymisessä.
Satosen mukaan työelämäuudistuksissa on katsottu mallia muista pohjoismaisista hyvinvointiyhteiskunnista.
– Mitään tiettyä mallia ei ole mahdollista – eikä edes mielekästä – kopioida Suomeen, mutta on hyödyllistä ottaa oppia ja toteuttaa Suomeen soveltuvalla tavalla, resurssiemme puitteissa sellaisia uudistuksia, joita kilpailijamaissamme on tehty työllisyyden vahvistamiseksi, työministeri kirjoittaa.
Satosen mukaan uudistukset ovat välttämättömiä, jottei yhteisistä palveluista jouduta karsimaan tai ottamaan lisää velkaa.
– Kansalaiset äänestivät muutoksen puolesta. Sen puolesta, että holtiton velan ottaminen ja laskun sysääminen jälkipolville lopetetaan. Tämä mandaatti myös velvoittaa meitä toimimaan. Tekemättä kun ei voi jättää, Satonen kirjoittaa.