Verkkouutiset

Ruoan hinta on noussut jyrkästi. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

”Armoa ei tunneta” – Pysäyttävä kuva näyttää ruoan hintojen nousun

Ekonomistin mukaan inflaation vaikutuksia on yhä vaikeampi paeta.

Armoa ei tunneta: Suomen inflaatio ei hidastunut heinäkuussa bensan hinnan laskusta huolimatta, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist summaa Twitterissä.

Tilastokeskuksen tänään julkaisemien lukujen mukaan inflaatio on yhä 7,8 prosenttia.

Appelqvist on jakanut alla näkyvän pysäyttävän kuvan ruoan ja alkoholittomien juomien hintojen noususta. Kuluttajahintojen vuosimuutos on ollut jyrkkä.

– Minkä bensa antoi, sen sähkö ja ruoka otti. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat heinäkuussa +12,4 % suhteessa viime vuoteen. Vaikutuksia on yhä vaikeampi paeta, koska pelkkä autoilun vähentäminen ei enää riitä, ekonomisti toteaa.

Ruoan hintaa on hänen mukaansa nostanut erityisesti pitkään jatkunut energian kallistuminen, joka valuu pikkuhiljaa kuluttajille.

Jukka Appelqvist toteaa Keskuskauppakamarin kommentissaan, että sähkön hinta on noussut viime vuodesta peräti 40 prosenttia. Kesäkuustakin hinnat ovat nousseet 6 prosenttia.

Hänen mukaansa helpotusta on kuitenkin luvassa pidemmän päälle. Kansainvälisen talouden suhdannetilanne on viilentynyt viime viikkoina nopeasti. Se tulee Appelqvistin mukaan jatkossa poistamaan hintapaineita taloudesta. Tämä näkyy jo huipputasoiltaan selvästi laskeneissa raaka-aineiden hinnoissa.

– Tuotantokustannusten halpeneminen on hidas prosessi, eikä kannata odottaa, että inflaatio palaisi nopeasti viime vuosien lukemiin. Vaikka raaka-aineet ovat halventuneet ennätystasoilta, ovat lähes kaikki yritysten tuotantopanokset edelleen poikkeuksellisen kalliita, mikä pitää historiallisesti melko korkeaa inflaatiota yllä vielä ensi vuonnakin. Inflaation huippu on kuitenkin jo lähellä, sanoo Appelqvist.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS