Verkkouutiset

Voimalinjoja Espoossa 18. heinäkuuta 2022. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Antti Lindtmanin mukaan Eurooppaan tarvitaan sähkön hintakatto

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan edessä on poikkeuksellinen talvi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Eurooppaan tarvitaan nykyistä alempi sähkön hintakatto.

– Edessä on niin poikkeuksellinen talvi, että hintakatto tarvitaan. Ei voida ajatella, että ensi talvena suomalaiset joutuisivat maksamaan viikosta toiseen monikymmenkertaisia hintoja sähköstä.

– Nykyistä alempi hintakatto tarvitaan yhteisesti EU-tasolla ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) on oltava aktiivinen tässä muiden EU-maiden suuntaan.

– Siksi Suomen on nyt syytä aloittaa keskustelu toimivan sähkön hintakaton luomisesta, Antti Lindtman sanoi SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan Suomi tarvitsee kaiken olemassa olevan tuotannon käyttöön. Siksi tehoreservin piirissä olevat voimalaitokset on syytä ottaa käyttöön ensi talvena.

Antti Lindtmanin mukaan päästökauppajärjestelmään kuuluvasta markkinavakausvarannosta on lisäksi syytä vapauttaa lisää päästöoikeuksia markkinoille.

– Lisäksi Loviisan ydinvoimaloille on myönnettävä jatkolupa. Energiapolitiikassa tarvitaan nyt vähemmän ideologiaa ja enemmän pragmaattisuutta, Lindtman sanoi.

– Näillä keinoilla päästään jo pitkälle, ne laskevat varmasti sähkön hintaa, eivätkä ne aiheuta kustannuksia julkiselle taloudelle. Nyt on tehtävä kaikki sen eteen, että sähkön hinta saadaan pidettyä aisoissa ensi talvena.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan SDP on myös valmis keventämään tuloveroa sillä edellytyksellä, että veroalennus kohdennetaan pieni- ja keskituloisille ja kevennykset ulotetaan myös eläkkeensaajille.

– Yhteiskuntamme bisnesluokan veronkevennysten sijaan on tehtävä täsmätoimia lapsiperheiden, pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten auttamiseksi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvosteli puheessaan myös oppositiopuolue kokoomusta. Hän toivotti puolueen välikysymyksen tervetulleeksi.

– Mielenkiintoista tietysti on se, että välikysymyksen tekee puolue, joka on aina vastuussa ollessaan tehnyt kaikkensa vastustaakseen paremman vanhustenhoidon voimavaroja ja kriteereitä.

– Vaikka tiedetään, että kyse on vuosia kestäneestä ongelmasta, kokoomus on aina asettanut suurituloisten veronkevennykset hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisen ja paremman vanhustenhoivan edelle, Lindtman sanoi.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS