Verkkouutiset

Antti Häkkänen: Koulutuksessa yksilölliset tarpeet edellä

Kokoomuksen varapuheenjohtajan mukaan ammatillisen opetuksen osaamisperustaisuutta ei pidä vähentää.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys Amken toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu ei pidä riittävänä opetus- ja kulttuuriministeri Li Anderssonin (vas.) vastausta oppivelvollisuusuudistukseen kohdistettuun kritiikkiin.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien edustajat ottivat viime viikolla rajusti kantaa hallituksen kaavailemaan muutokseen, joka olisi mukana lainsäädännössä oppivelvollisuuden laajentamisesta. Järjestöjen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö esitti valmistelun loppuvaiheessa lisävaltuutusta, jonka myötä ammatillisen perusopetuksen opetustuntimäärästä voitaisiin säätää asetuksella.

Ministeri Andersson vastasi kritiikkiin, että hallitus ei ole säätämässä opetustuntien määrästä.

− Tarkoituksena on sen sijaan asetuksessa tarkemmin määritellä opetustuntien määrän arvioinnissa käytettäviä periaatteita. Ammatillisen koulutuksen lähtökohtana myös oppivelvollisuuden laajentuessa on edelleen osaamisperusteisuus ja yksilölliset opintopolut, ministeri vastasi.

− Samalla on kuitenkin tärkeää varmistaa, että kaikki opiskelijat saavat riittävän määrän opetusta ja ohjausta heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa soveltuvassa oppimisympäristössä. Niin opettajille kuin opiskelijoille suunnatuissa kyselyissä nousee toistuvasti esille nuorten ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden liian lyhyet koulupäivät ja vähäinen lähiopetuksen määrä, hän lisäsi.

Veli-Matti Lampun mielestä opetus- ja kulttuuriministeriö ja ministeri Andersson ”selittävät mustan valkoiseksi”.

− Osaamisperusteisuus lähtee yksilöllisestä tarpeesta myös nuorten osalta, ei ennalta määritellyistä tuntikehyksistä. Esitys on peruttava! Hän kirjoittaa Twitterissä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kommentoi Veli-Matti Lampun twiittiä. Hänen mukaansa ammatillisen opetuksen osaamisperustaisuutta ja yksilöllisiä opintopolkuja pitää vahvistaa eikä vähentää.

− Koulutuksessa pitää mennä laatu ja opiskelijan yksilölliset tarpeet edellä. Ammatillisen opetuksen osaamisperustaisuutta ja yksilöllisiä opintopolkuja pitää vahvistaa eikä vähentää, Häkkänen kirjoittaa.

− Koulutuspolitiikassa onnistuminen on ratkaisevan tärkeää työllisyydelle ja syrjäytymisen ehkäisylle, hän lisää.

LUE MYÖS: Ministeriö pöyristytti: Viime tipassa pöytään ”täysin ristiriitainen esitys”

Uusimmat
MAINOS